Kadın hijyeni ürünleri için sıfır KDV teklifi

Ped, tampon benzeri kadın hijyen ürünlerinde vergi oranının sıfırlanması için internet üzerinden kampanya başlatan kadınların talebini Meclis'e taşıyan CHP' Milletvekili Kadıgil, kadınların ve trans bireylerin menstrüel dönemde zorunlu ve temel olarak kullanmak zorunda oldukları ürünlerdeki vergi oranının düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Serra Kadıgil, cinsiyete duyarlı uygulama ve politikalar üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, ped ve tamponlardan alınan vergilere ilişkin kanun teklifi verdi. Kadıgil, cezaevlerinde ped, tampon gibi ihtiyaçların ücretsiz olarak dağıtılması konusunda yasal düzenleme de gerektiğini belirtti.

Ped, tampon benzeri kadın hijyen ürünlerinde vergi oranının sıfırlanması için internet üzerinden kampanya başlatan kadınların talebini Meclis'e taşıyan milletvekili Kadıgil, kadınların ve trans bireylerin menstrüel dönemde zorunlu ve temel olarak kullanmak zorunda oldukları ped ve diğer hijyen ürünlerindeki vergi oranının düşürülmesi için kanun teklifi verdi. Kadıgil, Türkiye'de 'tampon vergisi' adıyla anılan hijyen ürünlerinden şu anda yüzde 18 oranında vergi alındığını, erkekler için cinsel gücü artıran ilaçlara ise yüzde 8 oranında vergi uygulandığını anlattı. Kadıgil, ortalama bir kadın hayatının 2 bin 535 gününde, yani yaklaşık yedi yılı boyunca regl olduğunu ve ped ya da tampona ihtiyaç duyduğunu belirterek "İngiltere'de yapılan hesaba göre kadınlar hayatlarının 38 gününü kadın hijyen ürünlerini alabilmek için çalışarak geçirmektedir" bilgisini paylaştı.

İNGİLTERE VE FRANSA'DA SIFIRLANDI

Kadıgil, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) regl hakkında doğru ve yararlı bilgiye erişim, regl hijyeni malzemelerine erişim, malzemelerin değişimi için gizlilik sağlayacak tesislere erişim, su ve sabuna erişimin garanti altına alınması gerektiği konusundaki kararları da hatırlattı. Kadıgil teklifinde şu bilgilere yer verdi:

"Avrupa Birliği 2007'de yılında aldığı kararla, üye ülkelerin bu hijyen ürünleri üzerindeki vergileri yüzde 5'e kadar indirmesine izin vermiştir. İngiltere, vergi oranını yüzde 5'e çekerken elde edilen vergilerin ise kadına yönelik şiddetle mücadele derneklerine bağışlanması kararını almıştır. İngiltere'yi Fransa takip etmiş ve vergi oranını yüzde 20'den yüzde 5.5'e indirmiştir. Kanada gelen baskılar üzerine vergiyi sıfırlamıştır. Malezya önce vergi oranını yüzde 10'dan yüzde 6'ya indirmiş ardından ise sıfırlamıştır. İrlanda da hijyen ürünlerinden vergi almayan ülkeler arasındadır. ABD'nin pek çok eyaletinde; Minnesota, Illinois, New York, Massachusetts, Maryland, Connecticut ve Florida eyaletleri başta olmak üzere, tampon vergisini kaldırmaya karar vermiş, Nebraska, Virginia ve Arizona eyaletleri ise tampon vergisini kaldırmaya yönelik yasa tasarılarını gündeme almıştır. İspanya 2019'da bu ürünleri "temel ihtiyaç" kabul ederek vergileri indirmeyi gündeme almıştır. Tampon vergisi İspanya'da yüzde 10'dan yüzde 4'e indireceğini duyurmuştur. Avustralya'da 2000 yılından beri uygulanan yüzde 10'luk vergi, 3 Ekim 2018'de tamamen kaldırılmıştır. Kanada, 1 Temmuz 2018'de tampon vergisini kaldırmıştır. Hindistan'da hükümet ped ve tampon gibi kadın hijyen ürünlerinden alınan tartışmalı vergiyi Temmuz 2018 yılı itibariyle kaldırmıştır. İskoçya hükümeti, öğrenim çağındaki genç kızların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerini karşılama kararı almıştır. Eylül ayından itibaren, her ay 395 bin öğrenciye okullarda ve eğitim kurumlarında bedava hijyen ürünü dağıtılacak olan İskoçya dünyada bir ilke de imza atmıştır." (HABER MERKEZİ)

Etiketler regl ped tampon kadıgil