Alabama'da kürtaj hakkı yasaklandı

ABD'nin Alabama eyaletinde kürtaj hakkı yasaklandı. Kadın hakları savunucuları yeni yasaya tepkili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en muhafazakâr eyaletlerinden biri olan Alabama'da kürtaj hakkı yasaklandı. Eyalet senatosunda kabul edilen yasa, ensest ve tecavüz durumlarında kürtaja izin verilmesini öngören değişiklik teklifi de reddedildi.

"Kalp atışı tasarısı" olarak anılan yasa, sadece annenin sağlığının tehdit altında olduğu durumlarda kürtaja izin veriyor.  Tasarı, ABD'deki benzer yasaların hepsinden öteye geçerek, ceninin kalbinin atmaya başladığı andan itibaren (ki bu genel olarak 6 haftaya denk geliyor) kürtajı yasaklıyor.

Tasarı ile A tipi suç kapsamına alınan kürtajı yapmaya niyet eden doktor 10 yıl, gerçekleştiren doktor ise 99 yıl hapis ile yargılanacak. Kadın ise ceza kapsamının dışında tutuluyor.

Yasa, Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tarafından imzalanırsa yürürlüğe girecek. Vali Ivey, imza ile ilgili tarih açıklamasa da, kürtaj karşıtlığı ile tanınıyor.

Cumhuriyetçi Parti'den parlamenter Terri Collins, tasarının kabul edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Biz, rahimdeki bebeğin bir insan olduğuna inanıyoruz" dedi. Demokrat Parti'den Senatör Bobby Singleton ise tasarının "doktorları suçlu konumuna" sokabileceğine dikkat çekti ve yasanın, "erkeklerin, kadınların bedenlerine müdahale girişimi" olduğunu söyledi. (Dış Haberler)

Ünlü oyuncu Alyssa Milano'dan ABD'ye 'seks grevi' çağrısı: Kürtaj hakkı için seks yapmayın!Ünlü oyuncu Alyssa Milano'dan ABD'ye 'seks grevi' çağrısı: Kürtaj hakkı için seks yapmayın!