'Meclis'te kadın çalışanlara taciz var'

Ankara’daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında bir ilk gerçekleşiyor. Meclis çalışanları da Bak- Sen pankartı altında 1 Mayıs’ta alanda olacak. Bak-Sen Başkanı, Meclis çalışanlarının sorunlarını Gazete Duvar’a anlatırken, "Meclis’te kadın çalışanlara yönelik gizli bir mobbing ve taciz var. Özellikle de taşeron kadın işçilerde bu daha çok görüyoruz. İşten atılma korkusu ile kadınlar durumu dile getiremiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nın Ankara’da kutlanacağı adres, Anadolu (Tandoğan) Meydanı. 'Memleketimize ve Geleceğimize Sahip Çıkalım' şiarıyla gerçekleşen kutlamaya bu yıl Meclis çalışanları da katılacak.

Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası (Bak- Sen) Genel Başkanı Tülin Yanmaz Özgen, 1 Mayıs öncesi Gazete Duvar’a şu açıklamayı yaptı, “Diğer sendikalar daha önce konfederasyonların çatısı altında 1 Mayıs alanında oldu. Ancak biz ilk defa Meclis çalışanlarını aynı pankart arkasında toplayıp alanda yürüyeceğiz. 1 Mayıs alanında emekçilerin genel talepleri yanında özel sorunlarımızı da dile getireceğiz. Yani haykırışlarımız genel sorunlar üzerine olacak. Dövizlerimizde Meclis çalışanlarının sorunları yer alacak.”

‘SENDİKALAŞMADA BİLE MOBBİNGİ GÖRÜYORUZ’

Bak-Sen Başkanı, Meclis çalışanlarının başlıca sorunun mobbing olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Sendikalaşmada bile mobbing görüyoruz. İdarecilerin tarafsızlığı konusunda sorunlarımız var. Yukarıdan Meclis Başkanını bile aşan talimat veriliyor. Meclis personeline verilecek bir hakkı dahi Meclis Başkanı değil yukardan gelen talimat belirliyor. 1 Mayıs alanında ‘Sayın Cumhurbaşkanı, sendikalara karşı tarafsız mısın?’ diye soracağız. “

‘MECLİS’TE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VAR’

Özgen, kadın çalışanların en büyük sorununun da cinsiyet eşitsizliği olduğunu vurgulayarak, “Meclis teşkilatını ve idari kadrosunu sayarsak, 52 erkeğe karşı 4 kadın var. Bu da yüzde 16’ya tekabül ediyor. Meclis’teki birimlerin başkanlıklarına bakarsanız sadece tek kadın başkan ve 2 kadın başkan yardımcısı var. Meclis’te bilgili ve liyakat sahibi kadın arkadaşlar bulunuyor ama değerlendirilmiyor” dedi.

‘TACİZE UĞRAYAN KADIN KONUŞAMADI’

Meclis’te kadın çalışanlara yönelik taciz vakaları yaşandığı iddiasında bulunan Özgen, “Meclis’te kadın çalışanlara yönelik gizli bir mobbing ve taciz var. Özellikle de taşeron kadın işçilerde bu daha çok görüyoruz. İşten atılma korkusu ile kadınlar durumu dile getiremiyorlar. Örneğin yakınlarda taciz olayı yaşandı ancak korkudan kadın konuşamadı, kimse de şahitlik yapamadı” ifadelerini kullandı.

‘MECLİS’İN YUMUŞAK KARNI KEYFİ ATAMA YETKİSİ’

Özgen, Meclis çalışanlarının sorunları arasında ‘liyakatsiz ve torpilli atamalar’ın yer aldığını belirterek “Meclis’in yumuşak karnı Başkanın keyfi atama yetkisi. Örneğin Meclis eski Başkanı Binali Yıldırım giderayak 56 kişiyi atadı” dedi.

‘MAAŞLAR ARASI UÇURUM, KANGREN OLMUŞ SORUN’

Bak-Sen Başkanı, çalışanların ücretleri arasında uçurum olduğunu da söyledi: “Bu kangren olmuş bir sorun. İdari teşkilatta başkan ve başkan yardımcıları 10- 15 bin lira arasında maaş alıyorlar, bunun yanında da yılda 6 maaş ikramiyeleri var. Şefler sınavla göreve gelirken başkan yardımcısı torpille göreve geliyor. Şef ve başkan yardımcısının maaşları arasında iki kat fark var.”.

‘MİLLETVEKİLİ ÇALIŞANININ KIDEM HAKKI YOK’

Özgen, milletvekili çalışanlarının sorunlarını ise şu sözlerle anlattı: “Kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği hakları yok. İnsanların iş güvencesi ve kıdem hakkı kaldırılarak çalıştıkları kişiye daha fazla mahkum hale getiren bir sistem var. Sistemin yanlışlığı milletvekillerine para kaynağı haline dönüştü. Tüm bu haksız uygulamaları 1 Mayıs alanında dile getireceğiz.”

Etiketler mobbing meclis Bak-Sen