Slovakya'da ilk kadın cumhurbaşkanı

Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları belli oldu. Siyaset geçmişi bulunmayan kadın aday Zuzana Caputova, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic'e 16 puan fark atarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Avrupa ülkesi Slovakya'da, yolsuzluk karşıtı bir seçim kampanyası yürüten Zuzana Caputova ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 58'ini alan Caputova, en yakın rakibi ve iktidar partisinin adayı olan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic'e 16 puan fark attı. Sefcovic'in oy oranı yüzde 42'de kaldı.

Bir avukat olan Caputova, Slovakya parlamentosunda şu an koltuk sahibi olmayan İlerici Slovakya Partisi'nin üyesi. 45 yaşındaki Caputova, bekar ve iki çocuk annesi. Yeni cumhurbaşkanının liberal görüşlerinin ülkede eşcinsellere tanınan hakları ilerletmesi bekleniyor.

16 Mart'ta düzenlenen seçimlerin birinci turunda en çok oyu alan Caputova (yüzde 40) ve Sefcovics (yüzde 18) ikinci tura kalmıştı.

GAZETECİ CİNAYETİNDEN SONRA ADAY OLDU

Caputova, seçimlere aday olma gerekçesi olarak araştırmacı gazeteci Jan Kuciak'ın öldürülmesinden sonra aday olmaya karar verdiğini söylemişti. Kuciak, Şubat 2018'de nişanlısının yanında vurularak öldürüldüğünde, siyasetçileri ile mafya arasındaki bağlantıları inceliyordu. (Dış Haberler)