Vatikan'da isyan: Kadın gazeteciler istifa etti!

Vatikan'da kadın gazeteci isyanı var. Kilise gazetesinin kadın ekini çıkaran gazeteciler, rahibelere karşı cinsel saldırı haberleri sonrası baskı altına alındıkları için istifa etti. Kadınlar, "Kararların doğrudan erkek kontrolü ile dayatıldığı demode geleneğe geri dönmek istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan, kadın gazetecilerin isyanıyla çalkalanıyor. Vatikan gazetesinin aylık kadın ekinin tümüyle kadınlardan oluşan çalışanları, yeni yayın yönetmeninin özerkliklerini kısıtlaması ve kendilerini 'doğrudan erkek kontrolü altına alması' nedeniyle istifa etti.

'Donne Chiesa Mondo (Kadın Kilise Dünyası)' isimli dergi Vatikan'ın kadınlara yönelik tavrı hakkında bir dizi habere imza atmış, din görevlilerinin rahibelere yönelik cinsel saldırılarını da haberleştirmişti. Dergiyi yedi yıl önce kuran Lucia Scaraffia'nın da aralarında bulunduğu kadın gazeteciler, Papa Francis'e hitaben yazdıkları açık mektupta, bu haberler sonrasında baskı altına alındıklarını söyledi.

'DOĞRUDAN ERKEK KONTROLÜ İLE DAYATMA'

Scaraffia'nın kaleme aldığı mektupta Vatikan'dan, Katolik Kilisesi'nde kadınlara karşı cinsel tacizin araştırılması için bir komisyon kurulması istendi. Scaraffia, istifa eden 11 kadın gazetecinin 'susturulduklarını' hissettiği vurguladı; 'kararların yukarıdan, doğrudan erkek kontrolü ile dayatıldığı demode ve tatsız geleneğe geri dönülmesi'ni kınadı. Kadın gazeteciler, dergiden ayrılma kararlarını önümüzdeki sayıda bir başyazı ile ayrıntılı olarak anlatacaklarını da açıkladı.

Kadın ekini veren L'Osservatore Romano isimli Vatikan gazetesinin yayın yönetmeni Andrea Monda ise suçlamaları reddetti. Monda, kadın gazetecilerin tamamen özerk ve özgür çalıştığını savunup, 'sadece bazı haberler için fikirler verdiğini' söyledi. (Dış Haberler)