Hükümet başkanı kadın oranı düştü!

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2019” haritası verilerine göre, tüm dünyada kadın bakan oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak kadın başbakanların sayısında düşüş yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından 2005 yılından bu yana hazırlanan haritanın 2019 yılı raporu yayınlandı. BM Kadın Birimi, BM üyesi ülke hükümetleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yasalar, politikalar ve programları araştırıyor.

Tüm dünyada devlet yönetimindeki ve parlamentodaki kadınların sıralamasını gösteren “Siyasette Kadın 2019” haritasına göre, dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı, 2017 yılından bu yana artış göstererek 24.3’e çıktı. Ancak, devlet başkanı ve hükümet başkanı kadın oranında ise düşüş yaşandı.

TÜRKİYE İLERLEME KAYDETTİ

Devlet başkanı kadın oranı yüzde 2017 yılında yüzde 7.2 iken yüzde 6.6’ya, hükümet başkanı kadın oranı ise yüzde 5.7 iken yüzde 5.2’ye düştü. Siyasette Kadın 2019 Haritasına göre ise Türkiye, yüzde 17,4 oranıyla kadınların parlamentodaki temsili sıralamasında 120’inci sıraya yükseldi. Türkiye, 2017 yılı haritasında ise yüzde 14.9 oranla 132’inci sıradaydı.

HER 5 BAKANDAN BİRİSİ KADIN

“Siyasette Kadın 2019” haritasına göre kadın bakan oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 20.7 olarak gerçekleşti. 2017 yılında bu rakam yüzde 18.3 idi. Kadınlar dünya genelinde ağırlıklı olarak sosyal hizmetler, aile, genç, çocuk, yaşlı, engelli gibi alanlarda bakanlıkları tutmaya devam ederken, ticaret, endüstri, çalışma gibi farklı bakanlıklar, kadınların bulunduğu ilk 5 bakanlık arasında yer almaya başladı. Genel olarak erkekler tarafından yönetilen bazı bakanlıkların ise kadınlara geçtiği gözlemlendi. 2017 yılına kıyasla yüzde 30 daha fazla kadın savunma bakanı, yüzde 52.9 daha fazla kadın finans bakanı ve yüzde 13.6 daha fazla kadın dışişleri bakanı oldu.

Etiketler kadın BM Başbakan