Potlaçlı kadınlar kooperatif kurdu: Pazarımıza bekliyoruz

Potlaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruluşu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle, Potlaç adı altında önce tezgâh sonra da dükkân açan kadınlar bir adım daha atarak kadın kooperatifi kurdu. Kadıköy Belediyesi  kadın kooperatifine destek olarak Feneryolu’nda yenilenen 9 dükkanı tahsis etti.

“Potlaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” kuruluşunu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediyenin kendisine tahsis ettiği alanda gerçekleştirdi.  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde “Potlaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” hayata geçiren Potlaçlı kadınlar, İstanbulluları kadın emeği pazarına davet etti.

110 KADININ BAŞLATTIĞI ÖRGÜTLENME BUGÜN 1050’YE ULAŞTI

Kadıköy Belediyesi, 2015 yılında kadınlarla yaptığı toplantılardada kadınlardan gelen talepler üzerine oluşturulan Kadın Dayanışma Ağı Potlaç’ı kurdu. Kızılderililerin değiş tokuş bayramlarına verilen isim olan Potlaç’dan esinlenerek, ilk kez 2016 yılında 110 kadınla başlayan proje bugün 1050 kadına ulaştı.

TEZGAHTAN KOOPERATİFE DAYANIŞMA İLE GEÇTİLER

İlk olarak Moda’da “Potlaç Kadın El Emeği Satış Noktası”nda el emeği ve göz nuru ürünlerini sergileyen Potlaçlı kadınlar, daha sonra Caddebostan Kültür Merkezi'nde Potlaç Dükkan'da ürünlerini satışa çıkardı. Yazın Moda'da kışın ise Potlaç Dükkan'da dayanışmanın en güzel örneklerinden birinin gösterildiği projede Potlaç Atölye’nin de açılmasıyla kadınlar birbirleriyle kalıcı bağlar kurdu. Kadınların kalıcı bağlar kurmasının sonuçlarından biri olarak da Potlaç Kadın kooperatifi fikri doğdu. 2019 başında Potlaç Kooperatif Girişimine hız veren kadınlar Şubat ayında “Potlaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”ni kurdu.

Kooperatif belediyenin tahsis ettiği dükkanların bulunduğu pasajı, Mutfak(cafe), Bakkal(gıda dükkanı), İkinci El Dükkanı, El Emeği Dükkanı, Atölyeler(workshop alanları), Mutfak Atölyesi, Sanat Atölyeleri(Seramik-Cam-Mine vb.) olarak düzenleyecek. Dükkanlarda üretici kadınların deneyimlerini aktarabilecekleri atölyelerin yanı sıra diğer kooperatiflerle işbirlikleri yapılarak ürün satış alanları oluşuyor.

Etiketler kadın 8 Mart emeği