İspanya'da feminist grev var

Faşist ve kadın düşmanı Vox partisinin parlamentoya girmesinin beklendiği İspanya'da, kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için 24 saatlik grev ilan etti. Ülke çapında eylemler düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genel seçimlere hazırlanan İspanya'da kadın hakları seçimdeki ana tartışmalardan biri haline gelirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle feministler 24 saat grev ilan etti. Binlerce kadın dün gece başkent Madrid'de sokaklara dökülüp cinsiyet eşitliği çağrısıyla tencere tavalı bir eylem düzenledi. Madrid'de bugün de iş bırakan kadınlar bisikletlerle protesto düzenliyor.

28 Nisan'da sandık başına gidecek olan ülkede, yeni kurulan aşırı sağcı Vox partisi nedeniyle kadın hakları gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Vox, cinsiyet temelli şiddete karşı 2004'te kabul edilen yasaya 'erkeklere karşı ayrımcılık yaptığı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Aşırı sağcı parti, kadın destekçilerinin feminizmi 'ideolojik burka' diye nitelediği ve 'Benim adıma konuşmayın' sloganını kullandığı bir videoyu da sosyal medyada yaydı. Geçtiğimiz hafta ise aşırı sağcı bir grup İspanya sokaklarında #StopFeminazis (Feminazileridurdurun) yazılı otobüslerle boy gösterdi.

Anketlere göre, kürtaj karşıtı da olan Vox'un yaklaşık 40 yıl sonra İspanyol parlamentosuna giren ilk faşist parti olması bekleniyor. Hal böyleyken, bu yıl 8 Mart İspanya için ayrı bir önem taşıyor. (Dış Haberler)