Ankaralı kadınlar 8 Mart'ta buluştu: Nafaka ve medeni haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Ankaralı kadınlar Sakarya Caddesi'nde buluştu. "Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" şiarıyla toplanan kadınlar, "Beka sorunu var' diyenler savaşı, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar alanlara çıkıyor. Ankaralı kadınların 8 Mart için adresi Sakarya Caddesi oldu. Sokakları mora boyayan kadınlar 'nafaka yasasında yapılacak değişikliğe tepki gösterdi. Kadınlar "Nafaka ve medeni haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz!" yazılı pankartla yürüyüş başladı. Rengi dövizlerin yer aldığı eylemde kadınlar "Şiddete karşı savunmasız değiliz”, “Yasak ne ayol”, “Yeter artık çıkalım zindandan "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını yapan İpek Yüksek ekonomik krizin üstünün örtülmek istendiğini belirterek, "Meyve-sebze yerine kurşun fiyatına bakın', 'beka sorunu var' diyenlerin savaş politikaları, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor. Savaş kadın ve çocuklar için açlık, yoksulluk, taciz, tecavüz ve ölüm demektir. Ortadoğu'da sürdürülen savaş yine en çok kadınları, çocukları vuruyor. Kadınlar olarak savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

8 Mart'a çocuklarıyla katılan kadınlar 'ücretsiz kreş taleplerini' dile getirdi.

'İSTİSMAR YASALARI SEÇİMLERDE GÜNDEME GELİYOR'

Yüksek, AK Parti'nin kadınların kazanılmış haklarını geriletmeye çalıştığını ifade ederek, "Geçtiğimiz seçimlerde çocuk istismarcılarına idam ve hadım cezası tartıştıranlar, bu seçimde çocuk istismarcılarını 'erken yaşta evlilik mağdurları' olduğu gerekçesiyle affetmekten bahsediyor. İstismarcıları affederek çocukların hayatını karartmanıza izin vermeyeceğiz" dedi.

"Kadınları çalışma yaşamından dışlayarak aileye mahkûm eden iktidar, onların nafaka hakkında göz dikiliyor" diyen Yüksek “Cinsiyet eşitliğini sağlamadan nafakayı tartıştırmayız, mücadele ederek kazandığımız medeni haklarımızdan bir adım geri atmayacağız" DİYE konuştu.

'KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINDA GÜVENCESİZLEŞİYOR'

Yüksek, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Şiddet çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesiyle, ağırlaşan yaşam koşullarıyla, ücret eşitsizliğiyle, haksız işten atmalarla, uzun çalışma saatleri ile esnek, güvencesiz çalıştırılmayla katlanarak artıyor. Kadınlar giderek yoksullaştırılıyor, giderek sosyal güvenlik ağları dışına çıkarılarak aile kurumunun içine hapsedilmeye çalışılıyor. AKP iktidarı eliyle, bu saldırılar milliyetçi ve muhafazakar politikalarla katlanarak sürdürülüyor."

Açlık grevindeki Sabahat Tuncel ve Leyla Güven'in fotoğrafları 8 Mart alanındaydı.

Yüksek son olarak kadınların taleplerini şöyle sıraladı; "Ekonomik olarak zayıflatan, aileye bağımlı hale getiren, sadakaya, sosyal yardıma muhtaç bırakan düzeninizi kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamak için güvenceli çalışma hakkımızı, eşit işe eşit ücret hakkımızı, sendikalarda örgütlenme hakkımızı, çocuk ve yaşlı bakımının kamusallaşmasını talep ediyoruz. Bizleri yasaklarla, Her şeye ve her türlü baskıya, kadın düşmanı yasalara rağmen eşitlik ve özgürlük için direnen, üreten, itaat etmeyen ve mücadele eden kadınlar ve LGBTİ+ bireyler var."


Ege Üniversitesi'nde 8 Mart'ı kutlamak isteyen 9 öğrenciye gözaltı

İzmir'de Ege Üniversitesi Kampüsü'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilerden 9'u gözaltına alındı. 'Öğrenci Kollektifleri'leri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için basın açıklaması yapmak istedi. Öğrencilere polis izin vermedi.  Gözaltına alınan kişiler Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Etiketler kadın imza haber 8 Mart