35 kadın fotoğrafçı bir arada: Kadınların gözünden kadınlar!

Bornova Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor. Etkinlikler kapsamında İzmirli 35 kadın fotoğraf sanatçısının kolektif olarak ortaya çıkardığı ’Her Kare Bin Kadın Fotoğraf Sergisi’ de Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Bornova Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tiyatro, sergi, dans ve müzik gösterilerinin yer aldığı iki ayrı etkinlik ile kutlayacak. Bornova Kültür Merkezi’nde Çamdibi Kadın Danışma Merkezi Tiyatro Gurubu tarafından dans performansı sahnelenirken, Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı ‘Açık Oturum’ ve ‘Kızlar Askerde 2’ adlı kısa oyunlar da izleyici ile buluşacak. Müzik dinletisinde ise Ahura Kadın Grubu sahne alacak. Etkinlikler kapsamında İzmirli 35 kadın fotoğraf sanatçısının aylar süren çalışmaları sonucu ortaya çıkan 'Her Kare Bin Kadın Fotoğraf Sergisi' de Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak.

KADINLARIN GÖZÜNDEN KADINLAR FOTOĞRAFLANDI

Kadınlarla ilgili proje ve çalışmalarıyla bilinen Bornova Belediyesi, ‘Her Kare Bin Kadın’ adı altında hazırladığı proje ile İzmirli 35 kadın fotoğraf sanatçısını bir araya getirdi. Koordinatörlüğü fotoğraf sanatçıları Ayşegül Çetinalp ve Aylin Telef tarafından yürütülen projede, kadınların gözünden kadınlar fotoğraflandı. Kasım ayından bu yana yürütülen çalışmalar sonunda hazırlanan sergide hayatın içinden kadın portrelerinin yer aldığı, sanatçıların kendilerine özgü çektikleri kadın fotoğrafları sergilenecek.

"Emekçi Kadınlar Günü kapsamındaki projemizde, kadınların birlik ve beraberliğinin, en güzel örneğini kadının gücünü ve sevgisini "Her Kare Bin Kadın’ sergimizle göstermenin keyfini yaşıyoruz’’ diyen sergi koordinatörü Ayşegül Çetinalp, İzmir’in plaka kodundan yola çıkarak, 35 Kadın fotoğrafçının objektiflerinden çıkacak ‘35 kadın portre fotoğrafı” ana temasıyla projelerini geliştirdiklerini söyledi:

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe dair sosyal bir proje geliştirme düşüncemizi şekillendirirken çıktığımız yolda, birlikten doğacak güce olan inancımızla, proje fikrimizi kadın fotoğrafçılarla paylaşarak kapsamlı bir projede buluştuk. Farklı fotoğraf sanatı dernekleri ve gruplarında faaliyet gösteren kadın fotoğrafçıların birlik ve beraberlik içinde çalışması, projenin en güzel sonucu oldu. Şimdiye kadar çeşitli konularda birçok belgesel ve projeyi hayata geçirdik, birçok projede yer aldık. Her projenin kendine has bir dokusu bir tadı var. “Her Kadın Bin Kadın” projemiz de başladığı günden bugüne yaydığı pozitif enerji nedeniyle bizim için en özel ve en anlamlı projeler arasında yerini aldı."

BU BİR YARIŞMA DEĞİLDİ

Bu projenin bir yarışma mantığıyla yapılmadığını söyleyen sergi koordinatörlerinden Aylin Telef ise serginin hazırlık sürecine dair şunları söyledi:

"Kadın portrelerinden yola çıktık. Katılımcı 35 kadından kendi profil fotoğraflarını da isteyerek en çok beğendikleri 3’ er tane kadın portresi istedik. Çünkü bu bir yarışma değildi. Biz kadınlar olarak köylü kadın, emekçi kadın, çalışan kadın çekmeyi çok severiz. Ama bunun dışında kurgu çalışan arkadaşlarımız, modern kadın çalışan arkadaşlarımız da var. Fotoğrafçılar hep aynı tarz fotoğraf çekebiliyorlar. Sadece köylü kadın ya da sadece modern kadın portresi çalışanlar var. Farklılıkları içermesi için böyle bir yöntem seçtik. Bir yarışma olmadığı için herkes kendi beğendiği fotoğrafları gönderdi. Bin Kadın dememizin nedeni bu. Farklı kadın portreleri olduğunu anlatmak istedik. Fotoğraflar geldikten sonra Bornova Belediyesi’nde bir seçici kurul oluşturarak oylama yoluyla seçtik. Afişte ise sanatçıların kendi fotoğraflarına yer verdik."

15 Mart tarihine kadar Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak sergi, iki hafta süreyle de Yeşilova Ziyaret Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor olacak.