Ekmek ve Gül’ün ilk kitabı ‘Haklarımız Var’ 8 Mart’ta çıkıyor

Ekmek ve Gül sitesi kadın işçilerin sorunlarını kitaplaştırdı. Kitap 8 Mart'ta çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekmek ve Gül sitesinde ‘İşçi kadınlar soruyor, Ekmek ve Gül yanıtlıyor’ köşesine gelen sorular ve yanıtları kitap haline getirildi. '100 soru, 100 yanıtta' başlığıyla toplanan kitapta kadın işçilerin haklarını masaya yatırılıyor. Kitap 8 Mart'ta okuyucularıyla buluşuyor.

Flormar direnişine de ithaf edilen kitabın tanımında "Kitabımız; işçi kadınların sorunlarını gözler önüne sermeye çalışırken, bir yandan da işçi kadınların haklarını ve hak arama yöntemlerini aktarıyor. Ücretten fazla mesaiye, işçi sağlığından hamile işçilerin haklarına, yıllık izinden süt iznine, işten çıkarmadan haklı fesih hakkına, işsizlik ödeneğinden emekliliğe kadar çalışma yaşamında genelde işçilerin, özelde ise kadın işçilerin haklarına ilişkin detaylı bilgileri sunan bu çalışma, yalnızca kadın işçiler için değil erkek işçiler için de bir başvuru kaynağı. Bu kitap, kadın işçilerin haklarını anlatıyor ama bu hakların yeterli olduğunu iddia etmiyor. Aksine bir yandan mevcut hakların sonuna kadar kullanılabilmesinin yol ve yöntemlerini sunarken; bu hakların neden yetersiz kaldığını ve nasıl geliştirilebileceğini de ele alıyor. İşçilerin bir araya gelerek neler yapabileceğine, sendikal örgütlenme ile neler kazanabileceğine dikkat çekiyor. Tam da bu yüzden aylardır sendikal hakları için direnen Flormar işçilerine selam gönderiyor!" ifadeleri yer aldı.

Kitabın son sözü; "son 10 yıldır "müjde" diye duyurulan yasaların kadın işçiler için nasıl bir yıkım yarattığını" da analiz ediyor.

Yazar: Onur Bakır

Yayına hazırlayanlar: Sevda Karaca, Fulya Alikoç