İtalyan mahkemesi 'kadın gönüllü alkol aldı' diyerek cinsel istismar sanıklarına beraat verdi!

İtalya'da Yüksek Mahkeme, yıllardır devam eden bir tecavüz davasında mağdurun 'gönüllü olarak alkol aldığı' gerekçesiyle kararı bozdu. Mahkeme ülke çapında tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın en yüksek mahkemesi, 2009'dan bu yana devam eden bir tecavüz davasında aldığı kararla tepki çekti. Mahkeme, iki erkekten şikâyetçi olan kadının 'gönüllü olarak alkollü olduğu'nu iddia edip, alt mahkemelerin kararlarını bozdu. Buna göre, ismi açıklanmayan iki erkek yeniden yargılanacak.

Karar, kadın hakları örgütleri ve siyasetçileri öfkelendirdi. İtalya merkezli Şiddete Karşı Kadın Ağı isimli kadın hakları örgütünün başkanı Lella Palladino, 'devasa bir geri adım' diye nitelediği kararı şu sözlerle eleştirdi: "Mahkemenin pozisyonu son derece ciddi çünkü bir kadının öne çıkıp bir tecavüzü ihbar etmesini daha da zorlaştırıyor" dedi.

Palladino, "Kadınlar bu cesareti bulduğunda genelde güvenilir bulunmuyorlar ve birçok vakada da mağdur edilen taraf oluyorlar. Bu, ülkemizdeki kadınlar için son derece alarm verici bir karar" diye konuştu.

Merkez soldaki Demokratik Parti'nin üyelerinden Alessia Rotta ise "Yüksek Mahkeme kararı bizi onyıllarca yıl geriye götürüyor. Yıllar süren mücadeleleri sıfırlama riski içeriyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

2009'da açılan davada, Brescia kentindeki bir mahkeme kadının anlattıklarını inandırıcı bulmadığı gerekçesiyle iki şüpheliyi aklamıştı. Kadının temyiz davasına bakan bir diğer mahkeme ise 2017'de, saldırıya karşı koyduğunu kanıtlayan doktor raporuna dayanarak adamları üç yıl hapse mahkum etmiş; suçu ağırlaştıran etkenler bulunduğunu da belirtmişti. Ancak bu karar da İtalyan yargıtayından dönmüştü.