'Kadın erkek ayrı eğlensin' kararı alan dernek: Bağlayıcı değil

Bursa’daki bir köyde düğünlerde kadın ve erkeğin ayrı oynamasına ilişkin alınan kararla ilgili Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sönmez, “Bağlayıcı değil” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız köyünde muhtarlık ve köy derneği, düğünlerde kadın ve erkeğin karışık oynamasının uygun olmadığı yönünde karar aldı. Alınan karar sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez, kararın bağlayıcı olmadığını söyledi.

‘TEPKİ DE OLUR, BEĞENEN DE OLUR’

Alınan kararda, Karaağız Mahalle Muhtarı Arif Yılmaz ve Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez’in imzası bulunuyor. Cemiyetlerde sadece davetiye gönderilmesi, davetiye olarak yazma, çorap, gömlek gönderilmesi yasaklandı. Kına, sünnet, düğün, asker eğlencesi gibi cemiyetlerde kadın-erkek karışık oynanması ‘dinen uygun olmadığı’ ve köy halkından gelen şikayetler üzerine uygun olmadığı görüşüne varıldığı belirtildi. Kararın, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildi. Buna sebep olarak da bu sene için herkesin düğün hazırlığını çoktan yapmış olması gösterildi.

Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez, kararın bağlayıcılığının olmadığını söyleyen Sönmez, “Kararın resmiyeti yok. Büyükorhan’ın 40 tane köyü var. 30’unda zaten erkek-kadın ayrı eğlenir. Köydeki kadınlarımız bir senedir söylüyorlardı. Biz de öneri amacıyla, bağlayıcılığı olmayan bir karar aldık” dedi.

Sönmez, tepkilere karşı “Tepki de olur, beğenen de olur ama biz aldığımız kararın arkasındayız. Biz kadın ve erkeğin bir arada olmasına karşı değiliz. Bizim köylerimizde cemiyetlerde zaten kadın-erkek ayrı oynar” diye konuştu.

MUHTAR: KADIN VE ERKEĞİN BİRLİKTE OYNAMASI DİNE AYKIRI

10haber'e konuşan Karaağız köyü muhtarı Arif Yılmaz, kadın ve erkeğin birlikte oynamalarının 'dine aykırı' olduğunu savundu. Kararın anayasaya uygun olmadığının hatırlatılması üzerine Yılmaz, "Yok, ne gibi anayasaya uygun değil. Anayasada erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu? Anayasada bayanlar oynarken erkeklerin video çekmesi yazıyor mu?" ifadelerini kullandı. 

'KARARA SAYGILIYIM'

AK Partili Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karara saygı duyduğunu belirtti. BursadaBugün'ün haberine göre Korkmaz, ''Ben halkın kararlarına saygılı bir belediye başkanıyım, halk böyle bir karar almış, ben de halkın kararına saygı duyuyorum. Benim söylemediğim şeyleri yayınlamışlar. Ben karara ne tepki gösterdim ne destek çıktım. Konu hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum. Şu an söylemediğim şeyleri yayınlayan bir haber sitesi yüzünden halkım beni linç ediyor" ifadelerini kullandı.