Kadıköy'deki Boğaziçi eylemi davasında 7 kişinin adli kontrol tedbiri kaldırıldı

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına destek için Kadıköy'de yapılan eyleme katılan 7 kişi hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı. 2 kişi hakkında ise zorla getirme kararı çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Kadıköy ilçesinde, 2 Şubat'ta gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde polis aracına tekme ve polis memurlarına taş-soda attığı iddiasıyla haklarında 11'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 9 kişinin yargılanmasına başlandı. 

Anadolu 60'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Necmettin E., Yunus K., Akın K., Murat D., Ömer Ş. Ozan Ç. ve Hasan H. katıldı. Duruşmada sanık avukatları da yer aldı. 

Sanık Necmettin E. savunmasında protesto eyleminde valilik yasağı olduğunu bilmediğini, eylemi sonradan öğrendiğini söyledi. Necmettin E. eylem sırasında kimseye bir saldırısı olmadığını söyleyerek "Hazırlandığım üniversite sınavına giremedim, tüm bu sürecin içinde mağdur olan taraf varsa o da biziz. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. 

Diğer sanıklar da eylemin barışçıl bir eylem olduğunu belirterek üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini beyan etti. Sanık avukatları müvekkilleri hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların ön ve yan cephelerden portre resimlerinin çektirilerek UYAP sistemine yüklenmesine ve sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.

Eyleme ilişkin görüntü kayıtlarının uzman bilirkişiye gönderilmesini kararlaştıran mahkeme, suça konu zarar gördüğü iddia edilen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün polis aracı nedeniyle olayın mağduru durumunda İçişleri Bakanlığı adına İstanbul Valiliği'nin müşteki olarak dosyaya eklenmesine hükmetti. 

Duruşmaya katılmayan 2 sanık hakkında ise zorla getirme kararı çıkarıldı.

Suçlamaya konu yerde gösteri yürüyüşü ve toplantı yapılmasının yasaklandığına ilişkin kaymakamlık ya da valilik kararının bulunup bulunmadığına ilişkin kolluk kuvvetlerinden müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. (İSTANBUL/DHA)