Kadıköy'de 'tokat' protestosu: İktidarın korkusunun tablosu

HDP İstanbul İl EŞ Başkanı Ferhat Encü'ye polisin tokat atmasını protesto etmek isteyenler bugün Kadıköy'de bir araya geldi. Toplananlara müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için dün Kadıköy'de yapılan yürüyüşte polis, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat attı. Protestoda Encü'nün de olduğu 69 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar geç saatlerde serbest bırakıldı

Encü’ye polisin tokat atması sonrası bugün HDP Kadıköy İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına da izin verilmedi. Ferhat Encü yeniden gözaltına alındı. HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol'un da aralarında olduğu yaklaşık 35 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe takıldı.

Artı Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre dün Ferhat Encü'ye tokat atan polis de bölgede görev yapıyordu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP milletvekilleri de polis ablukası altına alındı. Mithat Sancar kendi parti binasına giremedi.

'İSTANBUL HALKININ İRADESİNE KARŞI TAHAMMÜLSÜZLÜK...'

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, parti binasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Değerli arkadaşlar diyeceğim ancak yanımızda arkadaşlarımız yok. Değerli basın mensupları diyeceğim ancak yanımızda basın mensupları da yok. Bugün yaşanan ablukanın Türkiye'nin demokrasisine, Türkiye'nin adaletine, Türkiye'nin hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini özellikle ifade etmek isterim. Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi'nin Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi, MYK üyeleri, il ve ilçe örgütünden arkadaşlarımızın ve halkımızın da olduğu en demokratik hak olan yürüyüş ve gösteri olmak üzere bir açıklamaya dahi tahammülü olmayan iktidarın, AKP hükümetinin ve ondan emir alan kolluğun saldırısıyla ve ablukasıyla bir kez daha karşı karşıya kaldık. Dün burada, İstanbul'da, bir yıla yakındır adalet arayan annelerin açıklamasına izin verilmedi. Adalet arayışındaki anneleri darp ederek gözaltına aldılar. Yine adalet arayışındaki annelerimizin yanındaki genç arkadaşlarımızı darp ederek gözaltına aldılar ve dün burada İstanbul İl Eş başkanımız Ferhat Encü'ye yüzüne tokat atarak darbettiler ve gözaltına aldılar.

Bu Ferhat Encü'ye yapılan haksızlık değil, İstanbul halkının iradesine Roboski halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınları katledenlere yapılan tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Encü’ye atılan tokat buz dağının görünen bir tarafıydı. Tam da Roboski Katliamı'nın 11’inci yıl dönümüne günler kala bu abluka ve bu saldırı gerçekleşmiş oldu. Biz bu atılan tokatın sadece Ferhat Encü'ye değil, aynı zamanda Roboski halkına atıldığını özellikle belirtmek isteriz. Ve bu tokadı atanların bu ülkenin İçişleri bakanından ve bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldıklarını da çok iyi biliyoruz. Atılan tokat sadece bir tokat değildir. Kürt düşmanlığının bir göstergesidir. HDP'ye yapılan düşmanlığın bir göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir. Ama şunu da belirtmek isterim ki, çok az kaldı, gideceksiniz, yenileceksiniz.

'ROBOSKİ HALKI DİZ ÇÖKMEYECEK, İSTANBUL HALKI BOYUN EĞMEYECEK'

Roboski halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek, size boyun eğmeyecek, İstanbul halkı size boyun eğmeyecek, size biat etmeyecek. Ne yaparsanız yapın, biz demokratik siyaset hakkımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün bizleri ablukaya alanlar. Bugün İstanbul'da yaşananlar, Kadıköy'de yaşananlar demokratik siyasete bir darbedir. Bir partinin iki Eş Genel Başkanı biri Kadıköy ilçenin içerisinde bekletilirken, diğeri Kadıköy ilçeye sokulmadı. İki saate yakındır ilçeden dışarıya çıkmama izin verilmedi. Mithat Sancar'ın içeriye sokulmasına izin verilmedi. Milletvekili arkadaşlarımızın ablukaya alınması, bizlerle bir araya gelmesine izin verilmedi. Halkımıza bizim yanımıza gelmesine izin verilmedi ve halkımız il ve ilçe örgütlerinden arkadaşlarımız bir kez daha gözaltına alındılar. Bu HDP'nin demokratik siyasetine, HDP'nin siyaset yürütmesine vurulan bir darbedir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Alışacaksınız. HDP'ye alışacaksınız. HDP'nin demokratik siyaset yapmasına alışacaksınız. Çünkü biz bu ülkede milyonların iradesiz. Milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Diğer partilere nasıl yaklaşıyorsanız, HDP'ye de aynı şekilde yaklaşmaya mecbursunuz. Ferhat Encü İstanbul halkının iradesidir. Encü’ye atılan tokat hepimize atılmıştır. Hepimize atılmıştır. Roboski halkına atılmıştır. Bir kez daha yapılan ablukayı kınıyorum, gözaltına alınan arkadaşlarımızın da bir an önce serbest bırakılmasını özellikle belirtiyorum."

'İKTİDARIN KORKUSUNUN TABLOSU...'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise şunları söyledi: 

"Bu ses halklarımıza ulaşıyor. Ablukalarınız bunu engelleyemez. Pervasız hukuksuzluğunuz bunu engelleyemez. Bu ses dalga dalga büyüdü. Bunu iyi bilmenizi isteriz. Bugün uygulanan bu ablukanın bir tek adı var: İktidarın korkusunun tablosudur. Korkunun tablosunu yapabilir misiniz derseniz, işte bu korkunun tablosudur. Neden korkuyorlar, çünkü suç imparatorluğunu yarattılar. Bu tabloyu biz değiştireceğiz. Bu abluka halkın iradesine yapılan bir ablukadır. Dün İstanbul Eş Başkanımız Ferhat Encü’ye tokatlı saldırı da korkunun, paniğin bir göstergesidir. Hukuksuzlukta dipsiz kuyuya düşmüş iktidarın zavallılığının bir kanıtıdır. Korkunun ecele faydası yoktur. Bu inat ve inanç devam edecek, demokratik siyaset büyüyecek ve bu düzene son verecek. İstanbul’u faşizmin üssünü yapmaya çalışan iktidar şunu bilsin ki bu planları boşa çıkartılacaktır. Bu haksızlığın, zulmün hesabını önce sandıkta sonra adalet önünde mutlaka sorulacaktır. Sözlerimi Nazım Hikmet’in sözleriyle sonlandırmak istiyorum. ‘Hiç bir korkuya benzemez halkını satanların korkusu’ işte biz bunu değiştireceğiz." (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler HDP Ferhat encu