Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kadınlar Kadıköy’de polis barikatları arasında bir araya geldi. Rıhtım'a yürüyen kadınlar, 'aile yılı' ilan edilmesine tepki göstererek taleplerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kadınlar İstanbul Kadıköy'de Büyük Kadın Buluşması'nda bir araya geldi. Polis barikatları arasında bir araya gelen kadınlar, Bahariye Caddesi’nde bulunan Süreyya Operası önünde ve Boğa Heykeli’nde buluştu. Kadınlar ardından Rıhtım’a yürüdü.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 1

Kadınların buluşması öncesinde güvenlik güçleri Kadıköy’deki tüm ara sokakları ve caddeleri ablukaya aldı. Eyleme katılan kadınlar, Süreyya Operası önünde buluşmadan önce arama noktalarından geçti.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 2

9 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Rıhtıma doğru yürüyüşlerde Sosyalist Kadın Hareketi ve Özgür Üniversite Hareketi'nden 9 kadın gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren kadınlar miting alanında, “Gözaltılar serbest bırakılana kadar mücadeleye devam” sloganları attı.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 3

 

 

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 4

TÜLAY HATİMOĞLULLARI: YARGI ERKEK AKLIYLA KARAR VERİYOR

İskelede yapılan konuşmaların öncesinde gazetecilere açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 8 Mart'ın kadın hareketi için mücadele tarihi olduğunu altını çizerek Türkiye'de yaşanan eşitsizliklere dikkat çekti. Hatimoğulları, şöyle konuştu:    

"Bütün kadınlarla, dilimiz, rengimiz ne olursa olsun, hangi milliyetten olursak olalım, hangi inançtan olursak olalım, ister başörtülü kadınlar olalım, ister mini etekli kadınlar olalım, hepimizin yaşadığı bir ortak sorun var ki, erkek egemen sistemin şiddetine maruz kalıyoruz.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 5

Bütün kadınlar olarak, erkek şiddeti son bulsun mesajımızı veriyoruz buradan. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmiş olması kadınlar açısından çok büyük bir kayıptır. İstanbul Sözleşmesine bir an önce geri dönülmesi, etkin bir biçimde uygulanması, kadınları ve çocukları şiddetten koruyan 6284 sayılı yasanın en etkin bir biçimde uygulanması çok önemli. Bugün Türkiye'de kadınlar, erkekler tarafından işkence edilerek adeta katlediliyor, hem de sevdikleri erkekler, hem de babaları, abileri olan erkekler tarafından çoğu vakit katlediliyor. O yüzden kadınların, kadın yaşamını savunmak bakımından, yargının şu anki mevcut rolünü oynamadığının altını çizmek isterim. Yargı erkek aklıyla karar veriyor. Ve, verdiği kararlarla, hafifletici sebeplerle, canice kadınları katleden erkekleri 5 sene içinde serbest bırakabiliyorlar. Bu yargı sistemini asla kabul etmiyoruz. Yargı sistemi tamamen kadın lehine işlemelidir ki, bu kadın cinayetlerini hep beraber durdurabilelim."

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 6

LGBTİ+ KONUŞMASINA ENGEL: POLİS MÜDAHALE ETTİ

Kadıköy İskele Meydanında düzenlenen mitingde Barış Annesi Rewşan Döner, katledilen Muhterem Evcil'in ablası Çiğdem Kuzey ve LGBTİ'lerin maruz kaldığı baskı ve şiddete ilişkin Trans Pride adına Defne konuşma yaptı. Defne konuşmasında, alana gökkuşağı sembollü hiçbir şeyin alınmadığına dikkat çekerek "Yıllardır LGBTİ+ varoluşunuza karşı savaş altında olan, Bornova Sokak'ta, Bayram Sokak'ta trans kadınları yerinden iktidar bugün de bizi hedef göstermeye devam ediyor" dedi.

Konuşmanın ardından polis konuşan kişiyi gözaltına almaya çalıştı. Kadınların müdahalesiyle gözaltı engellenirken polis, eyleme müdahale edileceği yönünde anons yaptı. Kadınlar anonsa, "Susma haykır lubunyalar vardır" sloganlarıyla yanıt verdi. Miting çıkışında ise gözaltına alınanlar oldu. Sahneden yapılan anonsta gözaltıların nedeninin Trans Pride adına yapılan konuşma olduğu ifade edildi, kadınlar "Nefrete inat, yaşasın hayat" sloganları attı.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 7

TUTUKLU KADINLAR MEKTUP GÖNDERDİ: MÜCADELEMİZ YARGILANIYOR

Mitingde tutuklu kadınların mektupları da okundu.

Bakırköy Cezaevinde tutulan Ece Yıldız Karabacak, Özlem Feza Sezer Bayram, Aynur Cengiz, Ayşe Bengi Çelik, Dilek Pos, Kardelen Taş, Melek Kızılca Ok, Şengül Erdoğan, Ayşe Panuş, İlknur Menengeç, Elif Akgül, Zeyfu Fakir, Alya Akkuş, Esengül Demir, Pınar Aydınlar, Saime Oğuzhan, Sema Barbaros, Semiha Şahin, Berfin Azdal'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:

"Kadınların eşitlik mücadelesinin gözbebeği, yolumuza ışık tutan günümüz: 8 Mart. Dünyanın pek çok ülkesinde mücadele edenler bugün farklı dillerde ama aynı taleplerle, aynı tonlarda atıyor sloganlarını: Eşitlik, Özgürlük, Barış! Hepimize rehber bir yol arkadaşlığını tarihler boyu bize taşıyan, 8 Mart’ı yaratan ve bugünlere getiren kadınlara selam olsun. Bugün fabrikalarda, iş yerlerinde güvencesizliğe karşı emeğine sahip çıkan, deresine, nehrine, yaşam alanlarında talana, yıkıma karşı duran, cinayetlere ve şiddete karşı soluksuz mücadele eden, barbarlığa, savaşa ‘hayır’ diyen kadınlar, sizinle güçlüyüz.

Bugün yüzlerceniz alanları, Kadıköy sokaklarını doldururken bizler diğer yıllardan farklı olarak cezaevinden sesleniyoruz size. Bunun tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Yan yana olmamız bu yıl bilerek ve isteyerek engellendi. Kadın cinayetlerine, şiddete, emek sömürüsüne ve savaşa karşı sesimiz daha güçlü çıkmasın diye kadınlar hedef alındı, kadın mücadelemiz bu davada yargılandı, yargılanıyor: Çoğumuzun dosyasında kadın platformları, meclisleri, kurultayları var. Bunlar boşuna yazılmadı. Kadınların eşit ve özgür bir yarını kurmak için direnci, umudu, coşkusu, ısrarı, çabası biliniyor ve engellenmek isteniyor. Farkındayız. Bu farkındalıkla öfkeliyiz. Ama sevgili kadınlar emin olun öfkemiz mücadeleye, öfkemiz dayanışmaya dönüşüyor"

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 8

'HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELEYE'

Platform adına ortak açıklamayı Devrim Edapali ve Hazan İlik yaptı. Açıklamada iktidarın aile yılı ilanıyla birlikte kadınların ev içi ve bakım yükünü artırdığı, bununla birlikte iş hayatında da esnek ve düşük ücretle çalıştırmanın yaygınlaştırılmaya başlandığının altı çizildi. 10. Yargı Paketiyle birlikte kadınların ve LGBTİ'lerin yaşamlarının kısıtlanmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada kadın ve LGBTİ'lerin mücadelesinin de engellenmeye çalışıldığı belirtilerek "Hak ve özgürlüklerimiz için birlikte mücadeleye" denildi.

Kadınların çoğunlukla birlikte oldukları ya da aile bireyi erkekler tarafından öldürüldüğü hatırlatılan açıklamada, iktidarın boşanmalarda arabuluculuk tartışmalarını artırarak sürdürdüğüne, 6284 sayılı Kanun'un hedefe konulduğuna dikkat çekildi. 2024 yılında 394 kadının öldürüldüğü hatırlatılan açıklamada, "İktidarın baskı ve korku aracı haline getirdiği yargı, kadınları katledenler için adeta can simidi oluyor. Kabul etmiyoruz" denildi.

Emperyalist çıkarlarla sürdürülen savaşların büyük yıkıma neden olduğunun vurgulandığı açıklamada "Filistin, Irak, Suriye, İran ve Rojava’daki kadınlarla dayanışmamızı güçlendiriyoruz. Kadınlara ve çocuklara yönelik katliamlara karşı, başta kadınlar olmak üzere tüm halkların savaşa karşı eşit, özgür ve bir arada yaşama taleplerini savunuyoruz. Kadınların özgürlüğünü temel alan, Ortadoğu’da barış, Türkiye’de demokrasi için sesimizi yükseltiyoruz" denildi.

Kadıköy’de kadınlar sokakta: 2025 'Aile Yılı' değil, mücadele yılı olacak - Resim : 9

Türkiye ve dünyanın dört bir yanında hakları, talepleri ve hayatları için kadınların mücadele ettiği vurgulanarak "Kadınlara dönük baskı ve saldırılara rağmen direnen kadınlar ışığımız olmaya devam ediyor. Umudu büyütecek olan da biz kadınlar olacağız, bizim örgütlü mücadelemiz olacak" denildi. Kadınlar bu yılın aile yılı değil, kadınların mücadele yılı olacağının sözünü vererek açıklamayı sonlandırdı.