Kadıköy'de Genel-İş gece imzayı attı işçiler tepkili: Greve devam

Kadıköy'de grev başlatan işçilerin bağlı olduğu DİSK Genel-İş Sendikası' dün gece belediye ile anlaşarak yeni sözleşmeyi imzaladı. Grevdeki işçiler genel merkezin kendilerini çiğneyerek sözleşmeyi imzaladıklarını belirterek kararı tanımayacaklarını ve greve devam edeceklerini söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadıköy Belediyesi ile Devrimci İşçi Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasında yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 2 bin 300 belediye işçisi, 15 Şubat'ta greve başladı. Genel-İş Sendikası'nın Ankara'daki genel merkezinden gelen sendika yöneticileri dün gece Kadıköy Belediyesi ile görüşerek anlaşma sağladı. Grevi yürüten Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 No’lu Şubesi ise genel merkezin imzaladığı sözleşmeyi tanımayarak greve devam edeceğini açıkladı. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ: KABUL ETMİYORUZ

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, "Bu işin daha fazla uzamaması, işçinin hakkının biraz daha yükseltilmesi için bu işi barışla uzlaşıyla bitirelim dedik. Aldığımız cevap şu; 'Bu iş bitti, imzalar atıldı' Sözleşmeyi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Kartal işçisi geliyor, Ataşehir işçisi geliyor, buradayız" dedi.

İşçilere seslenen Arıkan, "Hep söyledik, siz kabul ederseniz biz de kabul ederiz dedik. Siz kabul etmiyorsunuz, biz de kabul etmiyoruz. Hiç kimse işçiyi tehdit ederek, "Bu iş bitti, sözleşme bitti, herkes işinin başına" diyemez. Biz bitti demeden bitmeyecek, bu kavga devam edecek" diye konuştu.

KADIKÖY BELEDİYESİ: EN DÜŞÜK MAAŞ 5 BİN 275 TL

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediyesi de "Kadıköy Belediyesi ve DİSK Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Genel-İş Sendikası Genel Merkezi ile yapılan anlaşma ile sona ermiştir. İmzalanan sözleşmeyle, Kadıköy Belediyesi’nde en düşük işçi maaşı, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç; aylık net 5 bin 275 TL olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

GENEL-İŞ SENDİKASI: PANDEMİ KOŞULLARI GÖZETİLEREK ANLAŞMA KARARI ALINDI

Belediye ile imzalanan sözleşme hakkında açıklama yapan Genel-İş Sendikası, "Sendikamızın toplu iş sözleşmesi politikası gereği; işverenlerle yapılan toplu görüşmeler şube başkanlıklarımız eliyle yürütülmekte, uyuşmazlık ortaya çıktığında ise Genel Merkezimiz devreye girerek katkı vermeye çalışmaktadır. Sendika Genel Merkezimiz; İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubemiz’in talebi doğrultusunda grevin başladığı ana kadar toplu görüşmelere müdahil olmamış, yine Şubemizden gelen talep doğrultusunda grev başladıktan sonra işverenle yapılan toplu görüşmelere müdahil olmuştur. Yaklaşık 3 gün süren yoğun müzakereler sonucunda gelinen son aşama şubemiz ile paylaşılmış ve Genel Merkez olarak gelinen noktada toplu iş sözleşmesinin imzalanması gerektiği kararını vermiştir. Sendikamız, pandemi koşulları altında halk sağlığına duyduğu sorumluluğu da göz önünde bulundurarak ve müzakerelerin artık daha fazla sürme imkânının ortadan kalkması nedenleriyle bu kararı almıştır" ifadelerini kullandı.

'EN DÜŞÜK ÇIPLAK AYLIK ÜCRET NET 3 BİN 456 TL'

İmzalanan sözleşmenin detayları ile ilgili, "En düşük yevmiye 106,30-TL’den (net 76-TL), 161,14-TL’ye (net 115,20-TL) yükselmiştir. En düşük çıplak aylık ücret 3188-TL’den (net 2279-TL), 4834-TL’ye (net 3456-TL) yükselmiştir. Herkesin aldığı aylık sosyal yardımlar toplamı net 1164-TL’den net 1600-TL’ye yükselmiştir. İkramiyeler 10 günden 30 güne çıkarılmıştır. Tüm bu kazanımlar sonucunda aylık herkese ödenen sosyal yardımlar dahil (bekar işçi) en düşük maaş net 3663-TL’den net 5275-TL’ye yükselmiştir.  İkramiye dahil (bekar işçi) en düşük maaş ise net 3726-TL’den 5564-TL’ye yükselmiştir. Bu ücretlere kıdem zammı, iş riski, çocuk yardımı ve yıllık verilen sosyal yardımlar dahil değildir" denildi.

Açıklamada son olarak, "Gelinen aşama çok önemli olmakla birlikte yeterli olmadığının bilincindeyiz. Üyelerimizin alın terlerinin karşılığını tam olarak alması ve üyelerimizin hak ettikleri ücretlere ulaşmaları için gerekli mücadeleyi önümüzdeki dönemde de sürdürmeye devam edeceğimizin bilinmesini ister, kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)