Kaçak kafe yıkımında İBB İmar Müdürüne saldırı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) görevlileri, Üsküdar’da kaçak kafe yıkımı sırasında saldırıya uğradı. İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlileri bugün Üsküdar'daki kaçak kafelerin yıkımı sırasında saldırıya uğradı. Kafe sahipleri İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten'i darp etti.

İddiaya göre kafe sahipleri önce İBB Anadolu Yakası Zabıta Şube Müdürü Nazan Başelli ile tartıştı. Kafe sahipleri daha sonra da Gülten'in üzerine yürüdü. 

Akşam saatlerinde İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararla yıkım durduruldu.  

HASTANEDE TEDAVİ GÖRÜYOR

İBB Genel Sekreteri Murat Yazıcı, yıkımı yapılacak kafenin önünde açıklama yaptı. Mahkeme kararına değinen Yazıcı, “Mahkeme kaçak kafe sahiplerinin yaptığı yıkım durdurma talebini, ‘yürütmeyi durduracak herhangi bir husus yoktur’ diyerek reddetti. Ekiplerimiz hazırlıklarını yaparken imar müdürümüz darp edildi. Şu an hastanede tedavi görüyor. Polisin önlem almasını bekliyoruz. Kaymakamlık yazdığımız yazıyı emniyete gönderdi. Yüküm işlemini gerçekleştirecek. Diğer kafeler içim Mahkeme süreçlerimiz devam edecek. Bilirkişi raporları bekliyoruz. Rapordan sonra mahkeme kararını verecek” dedi.

 Murat Yazıcı

Kafe sahibi Metin Baloğlu, kafenin yapıldığı bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olduğunu öne sürdü. Baloğlu, daha önce yıkımı yapılan kafeyi diğer göstererek şunları söyledi: “Burası özel mülktür. İmar sorunu var diye burayı yıktı. Buranın sahibiyim. Buraya geldiler, yıktılar. Sadece siyasidir. Bizi zabıtayla karşı karşıya getirmesinler. İBB’nin burada hiçbir yetkisi yoktur. Madem yıkım yapıyor, niye Kaymakamlığa bir yazı yazmıyor? Niye polis kuvveti istemiyor buraya? Bak burası özel mülktür. Herkes girer İmamoğlu giremez yazdıracaktım, terbiyemden yazmadım" dedi.

Kafe sahibinin avukatı Mehmet Taşdelen, CHP’li olduğunu belirterek kafelerin 1980 öncesinde yapıldığını, varlığını bugüne kadar sürdüren çay bahçeleri olduğunu söyledi. Taşdelen şöyle devam etti: “Hem yıkılan İki Yaka kafe hem de Askadar kafe özel mülktür. Belediye, ‘İşgal edilmiş kamu alanlarını halka açmıyoruz’ dedi. Buraların imar planı değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı buraları günübirlik konaklama yapılabilir alan yaptı. Buralarla ilgili yetkiyi de Üsküdar Belediyesi'ne devretti. Bizi tahrik etme. Kabadayılık yapıyorlar. Oldu bitti yapıyorlar. İmamoğlu popülist davranıyor. Elini çek Üsküdar’dan bize seçim kaybettirme."

ÜSKÜDAR'DAKİ KAÇAK KAFELER DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

Mahkeme kararına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı'nca engellen Üsküdar Meydanı'nın bütünlüğünü bozan kaçak yapıların yıkımı sırasında daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı.

İBB Encümeni, Mimar Sinan’ın yaptığı Kuşkonmaz Camisi’nin bitişiğinde bulunan bir kafe için yıkım kararı almıştı. Kafe, imar kanuna aykırı inşa edilmişti. İBB’nin kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma istemiyle işletme sahipleri tarafından dava açılmış ancak bu talep, 6 Nisan’da reddedilmiş ve İBB haklı bulunmuştu.

İBB ekipleri yasal işlem için 10 Nisan’da kafeye gitmişti. Yıkıma başlamak isteyen İBB personeli, Üsküdar kaymakamlığının görevlendirdiği emniyet ekipleri tarafından engellenmişti. Daha sonra İBB ekipleri, kaçak kafenin yıkımı için bölgeye gitmişti.

Üsküdar Belediyesi yetkisinde bulunan bir kafenin çatısına karar üzerine söküm işlemi için çıkan zabıta ekiplerine kim olduğu bilinmeyen bir kişi silah çekmişti.

Belindeki silahı çıkaran kişi, çalışanların aşağı inmesini istemişti. Üsküdar Belediyesi ekipleri bunun üzerine sahil alanından ayrılmıştı. Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri olayla ilgili inceleme başlatmıştı. Büfe sahibinin yakını olduğu belirtilen T.S. gözaltına alınmıştı. Şüphelinin kullandığı tabancanın ise kuru sıkı olduğu kaydedilmişti.

MAHKEMEDEN DURDURMA KARARI

Yıkım çalışmaları, İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Karar, kafe sahipleri tarafından alkışlarla ve tekbirlerle karşılandı. Yıkımın durdurulmasının ardından polis, zabıta ve yıkım ekipleri olay yerinden ayrıldı. (HABER MERKEZİ)