Kaçak çalışan santrali mühürlemeyen valilik hakkında suç duyurusu

Çarşamba Ovası'nda 'ÇED gerekli değildir' raporu 2 kez iptal edilmesine rağmen kaçak çalışmaya devam eden BES (Biyokütle Santrali) için Samsun Valiliği ve şirket hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

SAMSUN - 2019 yılında birinci derece tarımsal SİT alanı olarak ilan edilen Çarşamba Ovası'na, Oltan ve Köleoğlu Enerji şirketi tarafından "ÇED gerekli değildir" raporu alınarak santral yapılmaya başlandı. Yöre halkının karşı çıkması ve olayı mahkemeye taşımasına rağmen santral bitirilip çalışmaya başladı. Ancak, vatandaşların açtığı davalardan artarda kararlar geldi.

Geçtiğimiz ay, farklı kişiler tarafından açılan 2 ayrı davada Samsun 3. İdare Mahmesi, "ÇED gerekli değildir" raporunun iptali kararını verdi. 30 gün içerisinde santralin faaliyetlerini bitirmesi beklenirken santralin çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Bölge halkı da BES'i mühürlemeyen Samsun Valiliği ile şirket hakkında Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

'3 GÜN İÇİNDE KAPATMAZLARSA TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ'

Serpil Dönmez

Davanın avukatlarından Serpil Dönmez, santralin kaçak çalıştığını belirterek, "Kararın İdari Yargılama Usulü Kanunu 28. Maddesi uyarınca derhal uygulanması esas olup azami süre için yasada 30 gün öngörülmüştür. Derhal uygulanması gereken bu karar 30 günlük azami süre dolmasına rağmen uygulanmamış, nihayetinde 4 gündür devam eden halk direnişi başladı. Halkın direnişini kırmak adına santralin içeriden mühürlendiğine dair manipülatif söylemler yayılmakta ise de halen santralin faaliyetlerine devam ettiği açıkça görülmüştür. Bu nedenlerle, Samsun Valiliği yetkililerin Kamu Görevini Kötüye Kullanmak Suçundan, davalı şirket yetkililerinin ise Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçundan cezalandırılması istemiyle Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. 3 gün içerisinde santral faaliyetlerinin durdurulmaması halinde ayrıca maddi ve manevi tazminat davası açacağımızı bildiririz. Hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu, Çarşamba ovasında kapital sermayenin, rantın değil halkın kazandığı bu davada kararın icrası için tüm yasal haklarımızı kullanacağız" diye konuştu. (DUVAR)