Kabil'deki Pakistan karşıtı gösteriye Taliban ateş açtı

Pakistan'ın Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'a desteği Kabil'de protesto edildi. Taliban güçleri havaya ateş açarak kitleyi dağıttı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Taliban güçlerine yardım ettiği gerekçesiyle Pakistan karşıtı gösteri düzenlendi. Eylemin Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği tarihten bu yana Kabil'de düzenlenen en geniş katılımlı protesto olduğu aktarılıyor. 

'YAŞASIN DİRENİŞ'

AFP'nin haberine göre, Taliban güçleri Pakistan'ın Afganistan içişlerine müdahalesine karşı toplanan kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı. Çoğunluğu kadınların oluşturduğu kitle Pakistan konsolosluğu önünde "Özgürlük", "Yaşasın Direniş" ve "Pakistan'a Ölüm" sloganlarıyla İslamabad yönetimini ve Pakistan'ın politikalarını protesto etti. Yine AFP'ye göre, bugün gerçekleşen toplanma, Taliban'ın Kabil'e girişinden beri yapılan en büyük protesto gösterisi anlamına geliyor. Gösteride yaralanan bildirilmedi. 

BBC'den Yalda Hakim'in paylaştığı videolarda, Taliban güçlerince açılan ateşin haricinde toplanan kalabalığın büyüklüğü de göze çarpıyor. Taliban güçleri geçtiğimiz günlerde Kabil'de bir araya gelen kadınların eylemini havaya ateş açarak dağıtmıştı.

PAKİSTAN İSTİHBARAT ŞEFİ KABİL'DEYDİ

Bugünkü eylemlerde ise protestoların merkezinde Pakistan'ın rolüne rastlanıyor. Öyle ki hafta sonu Pakistan İstihbarat Servisi'nin (ISI) şefi General Faiz Hameed Kabil'e geldi. Ülkesinin Afganistan'daki elçileri tarafından bilgilendirdiğini belirtilse de Taliban yetkilileri ile de görüştüğü aktarılıyor. Amerika'nın Sesi'nden Ayesha Tanzeem, Hameed'in temaslarını 'Taliban'ın Kabil'e girişinden sonra yapılan ilk üst düzey yabancı yetkili ziyareti' olarak tanımladı.

Ziyaretin haricinde Pençşir Vadisi'nde Ulusal Direniş Cephesi'ne karşı düzenlenen operasyonların Pakistan desteği ile yapıldığı gündeme gelmiş, ancak Reuters'a konuşan Pakistan makamları iddiaları yalanlamıştı. Afganistan'ın bir diğer komşusu İran ise Pençşir'deki Taliban saldırısını kınarken Pakisstan'ı kastederek 'her türlü yabancı müdahaleye karşı olduklarını' belirtmişti. (DIŞ HABERLER)