Kabil'de üniversite öğrencisi kadınlardan Taliban'ın kadın politikalarına çarşaflı destek eylemi

Yaklaşık 300 kadın öğrenci Kabil'de Taliban'a destek seminerine katıldı. Eğitim Üniversitesi'nde düzenlenen seminer sonrası kadınlar 'Mücahitlerin yaklaşımından memnunuz' pankartı arkasında yürüdü.

(Fotoğraf: AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil'de üniversite öğrencisi kadınlar, ülkede yönetimi ele geçiren Taliban'ın kadın politikasını destekleyen bir seminere katıldı. Kara çarşaf ve peçeli yaklaşık 300 kadın, seminer çıkışı Taliban savaşçıları eşliğinde yürüyüş düzenledi.

EĞİTİMDE PEÇE ZORUNLULUĞU 

AFP'nin haberine göre, üniversite amfisinde düzenlenen seminere kadınlar Taliban bayrakları ile katıldı. Aralarından yalnız bir avuç kadının mavi burka giydiği belirtilirken büyük çoğunluğun siyah peçeyle yüzünün büyük bir kısmını örttüğü aktarıldı. Hafta başında Taliban yetkilileri yüksek öğrenimde peçeyi ya da çarşafı zorunlu tutmuş, kadın ve erkek öğrencileri birbirinden ayırmıştı.

'BAŞÖRTÜSÜ BİREYSEL TERCİH DEĞİLDİR'

Kendilerini öğrenci olarak tanıtan öğrenciler Şehit Rabbani Eğitim Üniversitesi'nde yapılan bir dizi konuşmayı dinledi. Büyük Taliban bayrağının yer aldığı sahnede kadın konuşmacılar, son günlerde Afganistan'da sokağa çıkan kadınları eleştirdi. Öğrenci Şabana Omari kalabalığa seslenirken, Taliban'ın başörtüsünü kullanımını zorunlu kılışı konusunda hemfikir olduğunu beyan ettti: "Başörtüsü kullanmayanlar hepimizi yaralıyor, başörtüsü bireysel bir şey değildir" sözlerini sarf eden Omari'nin konuşması 'Allahuekber' sloganları atan kitle tarafından coşkuyla karşılandı. 

'MÜCAHİTLERDEN MEMNUNUZ'

Bir başka öğrenci Somaya is Taliban'ın geri gelerek tarihin değiştiğini savundu, 'artık başörtüsüz insanları görmeyeceklerini' sevinçle belirtti, 'kadınların artık güvence altında olduğunu' söyledi: "Hükümetimizi tüm gücümüzle destekliyoruz" dedi. Konuşmaların ardından kadınlar dışarı çıkarak, makinalı tüfekli Taliban askerlerinin nezareti altında yürüyüş düzenledi. Pankartta İngilizce yazılan 'Mücahitlerin, yaklaşım ve davranışlarından memnunuz' sloganı dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)