Kaan Ertem'in ardından: Karikatür kahramanımızdır...

Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem 53 yaşında vefat etti. Vedat Özdemiroğlu, Emrah Ablak, Alpay Erdem ve bir araya gelmelerinde büyük pay sahibi olduğu Moğollar grubu, Ertem'i anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Mahmut Çınar

DUVAR - Türkiye'nin en önemli karikatüristlerinden Kaan Ertem, 53 yaşında vefat etti. Limon dergisinde başlayan çizerlik ve mizah kariyerini LeMan'da sürdüren ve derginin yüz binleri aşan tiraja sahip olduğu 90'lı yıllarda kazandığı popülerlikte büyük payı olan Ertem, kendine has mizah anlayışıyla birkaç kuşağın en çok takip ettiği karikatüristlerden biriydi. Kaan Ertem'in yarattığı Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi, Erkut Abi ve Zıçan Adam gibi tiplemeler, toplumsal sorunlara, yozlaşmaya, adaletsizliğe olduğu kadar gündelik hayatta karşılaşılan nobranlığa ve saygısızlığa verdikleri tepkilerle de milyonlarca genç insanın duygularına tercüman oldu.

Küfür mizahının popüler olduğu dönemlerde bile gereksiz argo kullanmadan kurduğu mizah dili ve tarzı, gençlerin gündelik hayatta sıkça kullandığı bir tarz haline geldi. Ertem, 2000'li yıllarda ise bu kez senarist olarak çok izlenen komedi filmlerine imza attı. Kutsal Damacana ve Kolpaçino gibi popüler filmlerin senaristi olan Ertem, LeMan dergisinin mizah anlayışının sonraki kuşaklara taşınmasında da önemli bir rol üstlenmiş oldu.

Ertem ayrıca Türkiye müzik tarihi açısından da önemli bir işe imza attı. 60'lı yılların efsane grubu Moğollar üyelerinin yeniden bir araya gelmesi için 90'lı yılların başında LeMan'daki köşesinde yazdığı yazılar ve başlattığı kampanyalar sonuç verdi ve grup, 92 yılında yeniden bir araya geldi.

Ertem'in vefat haberi dün ilk olarak LeMan dergisinin Twitter hesabında paylaşıldı. Çok sayıda mizah yazarı, komedyen, karikatürist ve kültür sanat alanından isimler, Ertem'in erken kaybıyla ilgili hislerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Kaan Ertem'in vefatı üzerine, meslektaşları, çalışma arkadaşları ve Moğollar grubu üyeleriyle konuştuk.

VEDAT ÖZDEMİROĞLU: ELBET BİR GÜN BULUŞACAĞIZ

Karikatürist yazar Vedat Özdemiroğlu, "Ah Kaan, güle güle haftalar, mevsimler geçirdik, güle güle sabahlayarak yılları devirdik, şimdi sana güle güle acar mesai arkadaşım. Görünmez dostlar da eşlik edecek sana bu başka hale geçiş yolculuğunda; Erdener Abi, Öğreten Adam ve Oğlu, Erkut Abi, Ezik Şarkıcı Altuğ ve binlerce karikatürüne ruh veren minik, komik tiplerle kendi galaksine göçeceksin erkenden latif ruhlu çizer dostum. Uğurlar olsun, devri daim olsun, elbet bir gün buluşacağız azizim..." dedi.

EMRAH ABLAK: ANA AKIM MİZAHIN ÇOK ÖNEMLİ TEMSİLCİSİNİ KAYBETTİK

Karikatürist Emrah Ablak ise şunları söyledi: 

"Ana akım mizahın çok önemli bir temsilcisini kaybettik. Aramızdan bir renk eksildi, onun bir tadı, bir rengi vardı. Çok güzel bir mizahçıydı, çok güzel bir insandı. Müzikle ilgili çok önemli bir şey de yaptı biliyorsunuz. 90'lı yıllarda köşesinde ısrarla yazıp, Moğollar'ı tekrar bir araya getirmişti. Moğollar'ı yeni kuşağa tanıtan, hatırlatan insan oldu. Toprağı bol olsun."

ALPAY ERDEM: KARİKATÜR KAHRAMANIMIZDIR

"Kaan Ertem bizim karikatür kahramanımızdır" diyen Alpay Erdem, "Özellikle bir kuşağı derinden etkilemiş, büyük güldürmüş, kendi ekolünü oluşturmuş harika bir çizerdi. Bir dönem aynı dergide çalışsak da hiç karşılaşmadık. Ama zaten bazı insanlarla tanışmaya da gerek yoktur. Onların ışıkları hep sizin yanınızda olur. Işıklar içinde uyu büyük usta. Yarattığın her çok acayip komik tipler ve binlerce karikatür için sonsuz teşekkürler" şeklinde konuştu.

MOĞOLLAR: KAAN ERTEM'E SONSUZ TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ

Moğollar grubu 90'lı yıllarda bir araya gelmelerinde önemli bir isim olan sanatçıyla ilgili olarak "Kaan Ertem’in Moğollar tarihinde önemli bir yeri vardır. 70’lerin sonuna doğru memleket müzik yapılamaz hale gelmiş, hepimiz dünyanın dört bir tarafına dağılmıştık. Kaan Ertem’in 1992 yılında LeMan Dergisi’ndeki 'Dengeli Beslenme' isimli köşesinde başlattığı imza kampanyası sayesinde yeniden bir araya gelmeye karar vermiştik.

Bu sebeple Kaan’a sonsuz teşekkür borçluyuz. Bugün dünyanın hala yolculuğuna devam eden en eski gruplarından biriysek bu yolculukta onun da katkısı var. Yolculuğumuz devam ettikçe 'Kaan Ertem' ismini de taşıyacağız" dedi. 

Kaan Ertem, 14.00’te Küçükyalı Kabristanı'nda defnedilecek.