JES'e karşı direnen beş köylü gözaltına alındı

Aydın Mezeköy'de JES'e karşı direnen köylüleri jandarma darp etti. Biri kanser hastası beş köylü gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Aydın'ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy Mahallesi'nde tarım arazileri üzerine kurulmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali'ne karşı bölge halkı 22 Temmuz günü nöbet eylemine başladı. Karayolu üzerine çadırlar kuran köylülerin direnişi sürerken, bugün sabah saatlerinde bölgeye iş makinesi sevk edildiğini öğrenen köylüler iş makinelerinin bölgeye girişine izin vermedi.

Yolun her iki yönünü de trafiğe kapatan jandarma beş köylüyü darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınan bir kişinin kanser hastası olduğu öğrenildi. 70 yaşındaki kanser hastası köylünün yerlerde sürüklenerek gözaltına alınması tepkilere neden oldu.

'JANDARMA ABLUKA ALTINA ALDI'

Yaşananları aktaran Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Arman Atılgan, davadan henüz karar çıkmadan iş makinelerinin alana girmeye çalıştığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonrası dava açılıyor. Bir aydır köylüler burada direnişte. Davada yürütmeyi durdurma talebi olmasına rağmen daha karar çıkmaksızın şirketin araçlarını içeri sokmak için jandarma burayı abluka altına aldı. TOMA getirdiler. Müdahale sonucu 5 kişi gözaltına alındı. Bunlardan biri kanser hastası. Kanser hastası olan kişinin kolu kötü durumda. Kolundan tutup sürüklediler” diye konuştu.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BITAKILDI

'Mezeköy-Uzundere JES'e Karşı' adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, gözaltına alınan köylülerin işlemlerin ardından bu sabah serbest bırakıldığı belirtildi. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı: "Gözaltına alınan tüm köylülerimiz ve dostlarımız sabah saatlerinde işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Şirketin hukuksuz faaliyeti başladı. Doğamızı, sağlığımızı yok edecek bu projeyi istemiyoruz. Mücadelemiz sürecek."

NE OLMUŞTU?

Aydın'ın Köşk ilçesinde 120 haneli ve yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Mezeköy'de, 19 Nisan 2022 tarih 31814 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5424 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile bölgedeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Kamulaştırılan alanların birinci sınıf tarım arazisi olduğu öğrenilirken, arazi içerisinde zeytinlikler ve incir ağaçları bulunuyor. Efendi Jeotermal isimli şirket tarafından JES yapılmak istenen bölge, yerleşim yerine de çok yakın. Öte yandan Mezeköy’e komşu olan ve yaklaşık 70 kişinin yaşadığı Uzundere köyünün de projeden etkilenebileceği ifade ediliyor. (DUVAR)