Japonya'dan Kuril Adaları'yla ilgili 'entegre bölge' vurgusu

Japonya Dışişleri Bakanı, Rusya'yla ihtilaf krizinin sürdüğü Kuril Adaları'na ilişkin kullanılan resmi tanımı "entegre bölge" şeklinde değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya hükümetinden Rusya'yla ihtilaflı bölge Kuril Adaları'yla ilgili "entegre bölge" tanımı yapıldı. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada Rusya'yla Kuril Adaları'na yönelik müzakerelerin ilerlemediğini ifade ederek "Rusya'nın Kuzey Bölgeleri'ni ele geçirmesi temelsiz ve yasadışıdır. Japonya'nın 'entegre toprak parçası' ifadesini kullanıyorum" diye konuştu.

'UKRAYNA'NIN İŞGALİ YAKLAŞIMIMIZI DEĞİŞTİRMEZ'

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu ise düzenlediği basın toplantısında, Bakan Hayaşi'nin ifadelerine yönelik, "Ukrayna'nın işgal edilmesi nedeniyle Kuril Adaları'yla ilgili yaklaşımınızı değiştiriyor musunuz?" sorusuna yanıt verdi. Matsuno, "Kuzey Bölgeleri konusunda Japonya'nın pozisyonu değişmemiştir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, müzakerelere yaklaşımımızda değişiklik yaptığımızı göstermez" ifadelerini kullandı. Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelek ve kasketler gönderdiklerini de belirten Hirokazu, Ukrayna'ya "ölümcül silah" tedarikinin planlanmadığını da sözlerine ekledi.

Japonya hükümeti Kuril Adaları'yla ilgili bu zamana dek "entegre bölge" yerine "iç bölge" tanımı kullanıyordu. Başbakan Kişida Fumio da bu hafta başında Danışman Meclisi (Sangiin) Bütçe Komisyonu'ndaki konuşmasında Kuril Adaları için "(Japonya'nın) iç bölgesi" ifadesini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)