Japonya için 'ya şimdi ya hiç': Doğum oranları sonrası sosyal fonksiyonlar kaybolma eşiğinde

Doğum oranlarının düşmesi hakkında konuşan Kişida, "Ya şimdi ya hiç" diyerek, toplumdaki 'sosyal fonksiyonların' kaybolma eşiğine geldiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da Başbakan Fumio Kişida, meclis toplantısında düşen doğum oranları hakkında konuştu. Ülkede doğum sayısının ilk defa 800 bin altına düşmesi ile konuya hemen bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Kişida, "Ya şimdi ya hiç" diyerek  toplumdaki 'sosyal fonskiyonların' kaybolma eşiğine geldiğini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Kişida, düşen doğum oranlarıyla Japonya'nın 'sosyal fonksiyonlarını kaybetmenin eşiğine' geldiğini, bu sebeple çocuk yetiştirme politikalarına odaklanacaklarını açıkladı. Çocuk yetiştirmenin kolaylaştırılmasını 'gelecek için en etkili yatırım' olarak nitelendiren Kişida, doğum oranını tersine çevirmek için 'çocuk öncelikli ekonomi ve toplum' sözü verdi.

'HERKESİN ÇOCUK YETİŞTİRMEYE KATILMASINI SAĞLAMALIYIZ'

Kişida, 'yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin çocuk yetiştirmeye katılmasını sağlamak için benzeri görülmemiş karşı tedbirler uygulamak istediklerinié aktardı. Kişida, haziran ayına kadar bu kapsamlı politikaların bütçesinin ikiye katlamak için plan yapacaklarını söyledi. Ayrıca nisan ayında, Japonya hükümetine bağlı 'Çocuk ve Aile Ajansı' faaliyetlerine başlayacak.

YAŞLI NÜFÜS GENÇ NÜFÜSU GEÇTİ

2022 yıl başı itibarıyla yaklaşık 124,77 milyon kişi olan Japonya nüfusunun yüzde 29'u 65 yaş ve üstü; yüzde 11,6'sı 0-14 yaş aralığında bulunuyor. Japon toplumunda 'yaşlı' olarak tanımlanan 65 yaş ve üstü nüfus, dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Ulusal Enstitüsüne göre, Japonya'da 2040'a kadar 65 yaş ve üstü kişilerin, genel nüfusa oranı yüzde 35'i aşacak.

TOPLANTININ DİĞER BAŞLIKLARI

Olağan toplantıda konuşan Kişida, ülke ile alakalı diğer konulara da değindi. Japonya'nın yıllık savunma harcamalarının, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 2'sine yükseltilmesi için fon tedarikine yönelik önlem alacaklarını bildirdi. Bölgesel dış politikaya değinen Japon lider, komşu ülkeler Çin ile 'yapıcı ve istikrarlı', Güney Kore ile 'yakın iletişimi' kapsayan ikili ilişkilerin sürdürülmesinin altını çizdi.

Geçen yıl sonunda iki aylık süre zarfında çeşitli sosyal ve siyasi skandallarla kabineden 4 bakanın istifasını anımsatan Kişida, bu durum dolayısıyla kamuoyundan özür diledi. Kişida, Kovid-19'la mücadele önlemleri artıracaklarını, bahar aylarında Kovid-19'un, mevsimsel gribin bulunduğu 'Kod 5' hastalık kategorisine almayı hedeflediklerini söyledi. Mayısta Hiroşima'da G7 Zirvesine ev sahipliği yapılacağını hatırlatan Kişida, 'serbest ve açık uluslararası düzeni' teşvik edecek diplomasiye liderlik edeceklerini belirtti. (DIŞ HABERLER)