Japonya hükümetine Kürt sığınmacıya 'kötü muamele'den tazminat cezası

Başkent Tokyo'da bir mahkeme, Deniz isimli Kürt mültecinin göç merkezinde kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle Japonya hükümetini 220 bin yen tazminat ödemeye mahkum etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir mahkeme, Deniz isimli Kürt bir mültecinin 2019'da tutulduğu göç merkezinde merkez çalışanlarının kötü muamelesine maruz kaldığı gerekçesiyle Japonya hükümetine tazminat cezası verdi.

Japan Today'in aktardığına göre, Ibaraki Vilayeti'ndeki göç merkezi çalışanlarının sığınmacıya yönelik başparmakla çenesinin altından zorla itme ve arkadan kelepçeliyken kollarını yukarı çekme gibi bazı eylemlerinin yasalara aykırı olduğuna hükmeden Tokyo Bölge Mahkemesi, hükümetin Deniz'e 220 bin yen (32 bin TL) ödemesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Kenji Şinoda, Deniz isimli sığınmacının gözaltı sırasında maruz kaldığı eylemlerin makul görülme sınırını aştığını ve yasalara aykırı olduğunu kaydetti. 

2017 YILINDA GÖÇ MERKEZİNE GÖNDERİLDİ

Türkiye'deki ailesini korumak amacıyla soyadını vermeyen Deniz'in mahkemeye yaptığı başvuruya göre, mülteci statüsü için yaptığı başvuru devlet tarafından reddedilince Şubat 2017'de Higaşi-Nihon Göç Merkezi'ne gönderilmişti. Ocak 2019'da bulunduğu yatıştırıcı ilaç talebi göç merkezi çalışanlarınca reddedilen Deniz, bu duruma bağırarak karşılık vermişti. 

Bağırması üzerine saldırıya uğradığını söyleyen Deniz, bir görevlinin karnına tekme attığı gerekçesiyle birkaç gün boyunca tecride alındığını, ancak bu eylemi gerçekleştirmediğini ve tecridin yasadışı olduğunu söylemişti.

Mahkeme, 44 yaşındaki Deniz hakkında gözaltında olduğu sırada hakkında tecrit kararı alınmasının 'ajite olduğu gerekçesiyle' hukuka uygun olduğuna hükmetti.

'BANA GÖRE BU İŞKENCE'

Davalı Japonya hükümeti, şu an şartlı tahliye olan ve 11 milyon yen tazminat talep eden Deniz'in çalışanlar tarafından zapt edildiği anın görüntülerini de mahkemeye sundu. Görüntülerde beş-altı görevlinin onu yerde tutarken bağırdığı, Deniz'in acı içinde bağırırken arkasından kelepçelendiği görülüyordu.

Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Deniz, "Göçmen merkezi tutuklulara insan muamelesi yapmıyor" dedi. Göç merkezi çalışanlarının kollarını yukarı kaldırması veya zorla başını öne eğmesi gibi davranışlara '20 defaya kadar' maruz kaldığını anlatarak "Bana göre bu bir işkence" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)