Japonya depreminde ölü sayısı 202'ye yükseldi: 102 kişi kayıp

Japonya'da 1 Ocak'ta en büyüğü 7,6 olmak üzere art arda meydana gelen depremlerde ölü sayısı 202'ye yükseldi. Deprem bölgesindeki 102 kişinin akıbeti ise halen bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'nın batısındaki İşikava eyaleti ve bu bölgede yer alan Noto Yarımadası kıyısında 1 Ocak Pazartesi günü meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 202'ye yükseldi. İşikava Eyalet Valiliği'nden yapılan açıklamada, yeni yılın ilk günü yaşanan çok sayıda depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 202'ye çıktığı bildirildi. Açıklamada, 28 binden fazla kişinin tahliye noktasında konakladığı eyalet genelinde, kapanan yollar nedeniyle 3 bin 300 kişinin mahsur kaldığı belirtildi.

80'İ AŞKIN OKULDA DERS BAŞI YAPILAMADI

AA'nın aktardığına göre, iki hafta süren ara tatil ve dün 8 Ocak "Yetişkinler Günü" (Seijin no Hi) resmi tatili sonrası 9 Ocak'ta ülke genelinde örgün eğitim başlarken, İşikava'da 80'den fazla okulda ders başı yapılamadı. Ders başı yapılamayan okulların depremde hasar gördüğü kaydedildi. Noto Yarımadası genelinde akıbeti bilinmeyen kişi sayısının 102, çeşitli düzeyde yaralanmalardan tedavi görenlerin sayısının 565 olduğu aktarıldı.

HÜKÜMET RESTORASYON İÇİN 4,7 MİLYAR YEN FİNANSMAN AYIRDI

Öte yandan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio kabinesi de bölgenin restorasyonu amacıyla 2023 mali yılı rezerv fonlarından 4,7 milyar yen (33 milyon dolar) finansman tahsis edilmesini onayladı. Fakat bölgedeki olumsuz hava koşullarının yeniden inşa çalışmalarını zorlaştırdığı ifade edildi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Nishiaraya İtfaiye Departmanı Başkanı Hisashi Ida, önümüzdeki günlerde bölgede kar ve yağmur beklendiğine işaret ederek bunun restorasyonu 'tehlikeli bir iş' haline getireceğini söyledi.

En büyük riskin biriken karı kaldıramamak olduğunu söyleyen Hishashi, "Makineler, karın biriktiği engebeli alanlara girip ilerleyemeyecek, bu da yaralanmalara sebep olacak. Sanırım bu ikincil bir felaket olacak; bundan endişe duyuyorum" ifadelerini kullandı. 

Japonya Meteoroloji Ajansı'na (JMA) göre, 1-5 Ocak döneminde İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında büyüklükleri 5 ile 7 arasında değişen çok sayıda deprem meydana gelmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Japonya deprem