Jandarmanın vurduğu Suat Şahin için İHD’den açıklama: Kolluğu koruma mekanizması devreye girmiş

GBT'ye karşı çıktığı iddiasıyla jandarma kurşunuyla vurularak ağır yaralanan Suat Şahin hakkında İHD Batman Şubesi "Devlet şüphelileri koruyor" diyerek etkin soruşturma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman'da Seyitler Mahallesi'nde jandarma ve emniyetin ortak operasyonunda Genel Bilgi Taraması'na (GBT) karşı çıktığı gerekçesi ile jandarma kurşunu ile vurulduğu iddia edilen Suat Şahin'in (22) yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Şahin'in hayati tehlikeyi atlattığı belirtilirken yaşanan olaya ilişkin İHD Batman Şubesi basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına Şahin'in babası Yılmaz Şahin ve akrabaları da katıldı. Basın toplantında konuşan baba Şahin, "Devletten daha özür bile gelmedi. Zorumuza gidiyor" dedi.

‘KOLLUĞA KORUMA MEKANİZMASI DEVREDE’

Düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Eş Başkanı Avukat Devran Yıldız, yaptıkları incelemede Suat Şahin'in sağ böbrek karın boşluğundan vurulmasının ardından ters kelepçelenerek hastaneye kaldırıldığını öğrendiklerini söyledi. Vurulan gencin tedavisinin sürdüğünü ifade eden Yıldız, "Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış ancak devletin kolluğunu koruma mekanizması devreye girmiş ve sadece Suat Şahin isimli vatandaş hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan soruşturma açılmıştır" dedi.

ETKİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Türkiye’de vatandaşların neredeyse her gün kolluk kuvvetlerinin keyfi ve orantısız şiddetiyle karşılaştığına dikkat çekerek sözlerini sürdüren Yıldız, "Özellikle faillerinin kolluk kuvvetleri olduğu vakaların artmasının temel sebebi şiddetin cezasız bırakılması ve devletin cezasızlık politikasıdır. Hatta kimi zaman sanıklara ödül gibi cezaların verilmesidir. Ama maalesef yargı bu konuda etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütememekte ya da İçişleri Bakanlığı kendi personelini koruyarak soruşturma izni vermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği olarak Şahin'in yaşam ve güvenlik hakkı için kaygı duyduklarını vurgulayan Yıldız, "Olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığının seri, şeffaf ve tarafsız bir soruşturma ile maddi gerçeği ortaya çıkarması ve şüpheli kamu personelleri hakkında da Batman Valiliği tarafından gerekli idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

‘DEVLETTEN ÖZÜR BİLE GELMEDİ’

Yıldız'ın ardından ise vurulan Suat Şahin'in babası Yılmaz Şahin konuştu. Doktorlardan edindiği bilgiyi paylaşan baba Şahin, "Devletten daha özür bile gelmedi. Zorumuza gidiyor" dedi. Yasal haklarının takipçisi olacaklarını söyleyen Şahin sağlık durumuna ilişkin ise şunları söyledi: Doktorlar durumunun dünden daha iyi olduğunu söyledi. Oğlumun böbreği alınmış ve ciğerlerinin de kötü olduğunu belirttiler. Olayın aydınlatılması için olayı takipçisi olacağız.

Yapılan konuşmaların ardından basın toplantısı sona erdi.