Jandarma Akbelen'de kanun, yönetmelik tanımıyor: Şahıs arazisine araç yasağı

Akbelen Ormanı'nda şahıs arazisinde devam eden nöbet eyleminde, araziye araç giriş çıkışı keyfi biçimde yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'nda yapılmak istenen kömür madenine karşı bölge halkı ve çevrecilerin yaşam nöbeti sürüyor. Geçtiğimiz günlerde kamp alanının jandarma tarafından zorla boşaltılmasının ardından nöbet eylemi Akbelen Ormanı'nın hemen yanındaki köylülerin arazisinde devam ediyordu. Bugün ise jandarma bölgede yeni bir uygulama başlattı.

JANDARMA YÖNETMELİK TANIMADI

Nöbet tutulan alan şahıs arazisi olmasına rağmen araziye araç giriş çıkışı kapatıldı. Diğer yandan alandaki araçlar da arazi dışına çıkarılmak istenirken yaşanan durum bölge halkı tarafından görüntülendi. Yaşananlara tepki gösteren Bahadır Altan, "Jandarma Yönetmeliği Madde 46- 2 şöyle diyor; 'Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz'. Jandarma keyfi olarak köylüyü engelliyor. Yönetmeliğe aykırı davranıyor" ifadelerini kullandı.

Jandarmanın tavrının Limak'ı korumak üzerine olduğunu ifade eden Altan, "Bütün bunlar suçlarını örtbas etmek isteyen Limak'ın istediği üzerine yapılıyor. Ancak bu baskılar karşısında nöbet eylemimizi vazgeçmeden sürdüreceğiz. Akbelen Ormanı'na sahip çıkmaya devam ediyoruz" diye vurguladı.

'KEYFİ YOL KONTROLÜ YAPILIYOR'

Öte yandan Milas-Ören Karayolu üzerinde yeni kontrol noktaları kurulduğu belirtilirken, yalnızca Akbelen'e giden araçların değil Akbelen Ormanı'ndan dönen araçların da kontrol edilmeye başlanması dikkat çekti.

Yaşananları anlatan Ahmet Tatar, "Bugün saat 10:45 sularında Milas, Çamköy yakınlarında bulunan sağlık ocağının önünde bizler seyir halinde iken karşı yönde yol kontrolü yapan jandarma görevlileri tam kendi hizalarına geldiğimiz sırada aniden içinde bulunduğum aracı durdurdu. Araçta kimlik kontrolü yapmak istediler. Kendilerine araç sürücüsü tarafından ani durdurmanın tehlikeli olduğu ve kaza yapma riskinin yüksek olduğu bilgisi verildiğinde, Akbelen istikametinden telefon geldiğini bu nedenle aracın durdurulduğunu söylediler. Yasa dışı ve görevleri ile ilgili olmayan işler yaptıkları ve işledikleri suçların kayıt altına alınacağı söylendiğinde sürücüye yönelerek sürücü belgesi istenildi. Baskı, şiddet ve keyfi uygulamalar tüm hızı ile devam ediyor" dedi. (DUVAR)