İzmirli kadınlardan grevdeki kadınlara destek

İzmir Kadın Platformu, ADKOTURK fabrikasında greve başlayan kadın işçiler için destek eylemi yaptı: “Hakkını aramak için mücadele eden, kadınlara selam gönderiyoruz.”

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Kadın Platformu, Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren sebze, tavuk, köri çeşnili hazır makarnalar üreten Endonezya-Suriye sermayeli Indomie ADKOTURK fabrikasında 23 Ağustos'ta greve başlayan kadın işçilere destek olmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde düzenlenen açıklamada “ADKOTURK işçisi yalnız değildir, ADKOTURK grevi kazanacak” yazılı pankart taşınarak sık sık “Sendika haktır engellenemez", “Kahrolsun erkek egemen kapitalist sistem” ve “ADKOTURK işçisi kazanacak" sloganları atıldı.

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada, işçilerin 2017 yılında kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, baskılara karşı anayasal haklarını kullanarak Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri ancak ADKOTURK patronunun 4 yıl süren hukuk mücadelesine rağmen işçilerin sendika hakkını tanımadığı ifade edildi.

Toplu sözleşme sürecinin hiçbir aşamasına uymayan patronun anayasa ve mahkeme kararını dinlemediği belirtilen açıklamada, “Bu süreçte patron sendikalaşmayı kırmak için çoğunluğu kadın 21 öncü işçiyi kod 29 (ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık) bahanesiyle iftira atarak işten çıkardı. İçeride de baskılarla, mobbingle sendikalaşmayı engellemeye devam etti. Bunun üzerine 130 gün fabrikalarının önünde direnişe geçen işçiler yasal sürecin de tamamlanmasıyla direnişlerini 23 Ağustos’ta greve taşıdılar” denildi.

'JANDARMANIN-POLİSİN ÖNÜNDE DİMDİK DURAN KADINLARA SELAM GÖNDERİYORUZ'

“Salgın ve artan ekonomik krizde sistemin ilk gözden çıkardıklarının kadınlar olduğunun bir kez daha ortaya koyulduğu” ifade edilen açıklamada, tüm bunlara karşı kadınların meydanlarda seslerini yükseltmeye, kazanılmış haklarını korumaya, ekmeğini büyütmeye, hayatlarını kazanmanın mücadelesine devam ettiği vurgulandı.

ADKOTURK işçilerinin ve mücadelede en öne geçen kadınların grevinin sadece ekmeklerini kazanmanın mücadelesi olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İzmir Kadın Platformu olarak hakkını aramak için mücadele eden, jandarmanın-polisin önünde korkmadan, yılmadan dimdik duran kadınlara selam gönderiyoruz. Bu grevin hepimizin olduğunu bir kez daha vurgulayarak tüm İzmirli kadınları greve destek olmaya, ADKOTURK işçisi öncü kadınların seslerini duyurmaya davet ediyoruz.” (DUVAR)