İzmirli kadınlar: Çilem Doğan'a verilen ceza tüm kadınlara verilmiştir

İzmir Kadın Platformu, şiddet gördüğü eşini öldüren Çilem Doğan'a verilen cezanın onanmasını protesto etti: “Ceza, tüm kadınlara verilmiştir. Kabul etmiyoruz, yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz.”

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Kadın Platformu, kendisine sistematik olarak şiddet uygulayan eşi Hasan Karabulut'u öldüren Çilem Doğan'a verilen 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını basın açıklamasıyla protesto etti.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenlenen açıklamada, “Yaşamı savunmak hapsedilemez Çilem Doğan'a özgürlük” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” ve “Çilem Doğan onurumuzdur” sloganları atıldı.

'ERKEK DEVLET ÇİLEM'İ HAYATTA KALDIĞI İÇİN CEZALANDIRMAK İSTİYOR'

Soruşturma sürecinde Doğan'ın, Hasan Karabulut’u defalarca şikayet ettiğini ancak Karabulut’a hiçbir işlem yapılmadığının ortaya çıktığı hatırlatılan açıklamada, “Çilem herkesin sahip olduğu en temel hak olan yaşam hakkını savunmak için fail Hasan Karabulut’u öldürdü. Çilem’in yargılanma sürecinde tüm kadınlar olarak bunun meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, yaşamını savunmanın hak olduğunu hep bir ağızdan haykırdık. Çilem şiddet gördü, boşanmak istedi, tehdit edildi. Tüm bunlar yaşanırken hiçbir şey yapmayan erkek devlet, şimdi Çilem hayatta kaldığı için adeta Çilem’i cezalandırmak istiyor” denildi.

'YILLARCA ŞİDDET GÖRMÜŞ, FUHUŞA ZORLANMIŞ, 9 KEZ KORUMA TALEBİNDE BULUNDUĞU HALDE KORUNMAMIŞ'

Erkeklerin işlediği bütün suçlarda yargı mekanizmasının erkekler lehine işlediğini belirtilen açıklamada, “Çilem’i hapsetmek tüm kadınları hapsetmektir, Çilem’i yargılamak, kadın mücadelesini yargılamaktır” ifadelerine yer verildi.

“Çilem Doğan'ın yaşam hakkını savunmak adına özsavunma uyguladığını ve hayatta kaldığını” söyleyen kadınlar, verilen 15 yıl hapis cezasının ise haksız ve hukuksuz olduğunu vurguladı.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Bu karar tüm kadınların yaşam haklarına saldırı, Çilem’e olduğu gibi 'sen neden ölmedin' demenin hukuk eliyle ilamıdır. Ölmemek için kendimizi savunmaktan, bunun için örgütlenmekten, haklarımızı talep etmekten, dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz. Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmiyoruz. Şiddetin tek bir anla sınırlı olmadığı gibi geniş bir alanı ve zaman dilimini kapsadığını biliyoruz. Yıllarca şiddet görmüş, fuhuşa zorlanmış, ailesi ve kendisi ölümle tehdit edilmiş, dokuz kez koruma talebinde bulunduğu halde korunmamış olan Çilem Doğan’a verilen ceza, tüm kadınlara verilmiştir. Kabul etmiyoruz, yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz” (DUVAR)