İzmir'in iki ilçesinde İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi protesto edildi

Kadınlar, hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını, İzmir'in Çiğli ve Bornova ilçelerinde basın açıklamasıyla protesto etti. Kadınlar son 24 saate 6 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de Çiğli Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Çiğli Belediyesi önünde düzenlenen açıklamaya, çok sayıda kadının yanı sıra Çiğli Belediyesi'nin kadın başkan yardımcısı ile kadın belediye meclis üyeleri de katıldı.

“İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşınan eylemede, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” ve “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, sözleşmeden çekilme kararının Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu ve insan haklarına aykırı faaliyette bulunmanın devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmak anlamına geldiğini vurguladı.

Son 24 saate 6 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken kadınlar, eşitlik istediklerini dile getirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz."

Aynı saatlerde Bornova Kadın Platformu da İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etti. Bornova Meydanı'nda toplanan kadınlar “Haklarımızdan hayatlarımızdan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartı açtılar. Uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ifade edilen açıklamada, kadınları haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti.