İzmir'de yapılmak istenen Go-Kart'a yürütmeyi durdurma kararı

İzmir Güzelbahçe'de kurulması planlanan Go-Kart pisti için açılan davada İzmir 5'inci idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vardi. Güzelbahçe Derneği (GÜLDER) Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz kararı olumlu değerlendirdiklerini ifade ederek hukuki ve toplumsal anlamda mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR- İzmir'in Güzelbahçe ilçesinin Yelki Mahallesi’nde bulunan zeytinlik alanda kurulması planlanan Go-Kart pisti İzmir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere birçok çevrenin tepkisine neden oldu. Go-Kart pistiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı yürütmeyi durdurma talebiyle açılan dava sonuçlandı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, 'açık spor alanı' olarak planı iptal etti. Mahkeme kararında gerekçe olarak dava konusu parsellerin dikili tarım arazisi kapsamında olduğunu belirterek, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğine dikkat çekti.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: 

"Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunda yer verilen tespitlere göre; dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tanmsal alan bütünlüğü bağlamında 5403 sayılı Yasa kapsamında dikili tarım arazisi kapsamında olduğu, dava konusu parsellerde yaşlı zeytin ağaçları bulunduğu, alanın yakın çevresinde de yer yer zeytinlikler olduğu, söz konusu Go-kart eğitim pisti şeklinde bir kullanımın tarımsal alan bütünlüğünün ve zeytinlik alanların bozulmasına sebep olacağı, aynı zamanda dava konusu parselde öngörülen "Açık Spor Alanı" kullanımının üst ölçekli planlar olan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile öngörülen tarım alanı kararlarına uygun olmadığı, planlararası birliktelik ilkesinin sağlanmadığı ve plan hiyerarşisine uyarlılık göstermediği, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, planlar hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 01.11.2019 tarihinde onaylanan ve 11.11.2019 tarihinde askıya çıkarılan İzmir İli, Güzelbahçe İlçesi, Yelki Mahallesi, 1379, 1380, 1381, 1384, 1385 ve 1386 sayılı parselleri kapsayan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının hukuka uygun bulunmadığı sonucuna vararak,

Dava konusu planların uygulanmasına geçilebileceği gözönüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğinden;

Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir."

BELEDİYE BAŞKANI SEVİNDİ, KARTİNG KULÜBÜ BAŞKANI 'BOŞUNA SEVİNMESİNLER' DEDİ

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise kararın ardından çeşitli basın kurumlarına yaptığı açıklamada, "Mahkemenin böyle bir karar alması çok sevindirici. Bu konudaki haklı dayanışmamız mahkeme tarafından da haklı değerlendirildi. Bize destek veren tüm vatandaşlar, STK’lar ve doğaseverler kazandı” ifadelerini kullanırken,
İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman ise, davanın 2019’da açıldığını, planlarının ise 2020’de netleştiğini belirterek, bu kararın planın revize edilmeden önceki hali verildiğini iddia etti. Yaman, "Yani şu an karar verilen plan zaten rafa kalkan plan. Boşuna seviniyorlar” dedi.

İKİNCİ DAVA DA AÇILDI

Konu ile ilgili görüştüğümüz Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını olumlu değerlendirdiklerini belirterek, yaşanan hukuki süreci anlattı. Şahbaz, "Çevre davalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yatırımlara sürekli yeni onaylar veriyor. İstinye Park'ta yaptılar bunu. Bizim gibi çevre örgütleri dava açıp kazanıyoruz ama biz kazanana kadar Çevre Bakanlığı yeni bir onay veriyor ve yürütmeyi durdurma almanız hiçbir işe yaramıyor. Mahkemede kazanıyorsunuz ancak Bakanlık inatla yeni onay veriyor. Çevre Bakanlığı 18 Kasım 2019'da verdiği onayı askıya çıkarmıştı ve biz buna karşı dava açtık. Açtığımız davada yürütmeyi durdurma aldık. Bizim bahsettiğimiz yürütmeyi durdurma budur. 16 Haziran 2020'de Çevre Bakanlığının verdiği onayda projenin esasına ilişkin hiçbir değişiklik yok sadece parsel numaraları değişti ve başka parsel numaraları ile yeniden bir onay verildi. Böylece ne oldu? Bizim açtığımız dava sonuçlanmadan yeni onay alarak yani hukukun etrafından dolanarak yol bulmaya çalışıyorlar. Bunu her çevre davasında yapıyorlar" diye konuştu.

 Go Kart Pisti yapımcısı Mehmet Yaman'ın açıklamalarına değinen Şahbaz, "Girişimci şimdi projede revizyon olduğu imajı vermeye çalışıyor. Oysa projede esaslı bir değişiklik yok. Yeniden Bakanlık onayı aldığı için mecburen ikinci bir dava açtık. Bizim hukuka başvurmamızı haklı gösteren bütün gerekçeler aynısıyla duruyor. Proje değişmedi. Kadastral numaralar değişti diye projeye yürütme durdurma kararı gerekçeleri değişir mi sizce? Birinci davadaki gerekçeler aynen durduğu için ikinci davada bilirkişilerin farklı bir rapor vereceğini düşünmüyoruz. Üstelik bu kez elimizde ilk davada aldığımız yürütmeyi durdurma kararı var. Sonuçta ikinci davadaki gerekçelerimiz de değişmeyecek" dedi.

 'HUKUKİ VE TOPLUMSAL MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Son olarak hukuki ve toplumsal mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini belirten Şahbaz, şunları söyledi: "Bakanlık yeni bir onay verirse yeni bir dava açacağız. Hiçbir çekincemiz yok. İlk açtığımızda daha az davacıyla birlikte açmıştık, ikinci davayı daha çok kişiyle açtık. Her yeni davayı daha çok kişiyle açacağız. Zaten Güzelbahçe ve Izmir Büyükşehir Belediyesi de benzer şekilde yürütmeyi durdurma davaları açmış durumda. Izmir Karting Kulübünün yapması gereken çok basit aslında, başka bir yer bulup projesini orada yapacak. Biz hem hukuki, hem toplumsal mücadeleyi sürdüreceğiz. Tarımsal alanın tam ortasında bu iş yapılmaz. Yerleşim yerlerinin bu kadar yakınında bu pist yapılmaz."