İzmir'de trans kadın cinayeti: Belki yarın benim haberimi yapacaksınız, can güvenliğimiz yok

Alsancak'ta Ece isimli trans kadının katledilmesi 2023 yılının ilk nefret cinayeti oldu. Ece'nin trans arkadaşı Elif Soylu, "Hiçbirimizin can güvenliği yok. Biz de insanız, yaşamak istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Trans kadınlara yönelik nefret suçlarının günden güne arttığı Türkiye'de 2023 yılının ilk nefret cinayeti dün İzmir'de yaşandı. Daha önce de baskı ve saldırılarla gündeme gelen Alsancak Bornova Sokak'ta ikamet eden trans kadın Ece, M.F. isimi erkek tarafından boğazından bıçaklanarak katledildi. Gece 03.30 sıralarında yaşanan olayın ardından kaçan katil zanlısı M.F., Torbalı'da yakalandı.

Ece'nin cenazesinin gerekli işlemlerin ardından defnedilmek üzere ailesinin yaşadığı Uşak'a gönderileceği öğrenildi.

CİNAYET PLANLI MIYDI?

Cinayetin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Tanıkların anlatımlarına göre daha önce de Ece ile görüşen M.F., gece saatlerinde trans kadının evine gitti. Trans Ece'yi defalarca bıçaklayarak evden çıkan M.F., kapıyı da kilitledi. Hızlıca apartmandan ayrılan M.F.'nin durumundan ilk olarak sokakta yaşayan diğer trans kadınlar şüphelendi. Katil zanlısı M.F., ne olduğunu soran diğer trans kadınlara da saldırdı. Ardından taksiye binerek kaçan M.F., ihbar üzerine Torbalı otoban girişinde yakalandı. Katilin üzerinde farklı ebatlarda iki kesici alet bulunduğu belirtilirken bu, cinayetin planlı olduğu yönünde yorumlara neden oldu. Katilin yakalandığında ilk olarak cinayeti işlemediğini iddia ettiği ancak görüntülerin izletilmesi üzerine suçunu itiraf ettiği de belirtildi.

'HİÇBİRİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Katledilen Ece'nin trans arkadaşı Elif Soylu, cinayetin planlı olduğunu ve katilin tasarlayarak katlettiğini ifade etti. Soylu, "Bu kesinlikle bir nefret cinayeti. Son yıllarda nefret cinayetleri dendiğinde İzmir akla geliyor. Bu durumun önüne geçilmiyor. Ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz. Biz de insanız. Birçok basın kuruluşu bir trans öldürüldüğünde bizleri görmüyorlar bile. Tüm Türkiye sesimizi duysun istiyoruz. Bu cinayet ilk değil. Böyle giderse belli ki son da olmayacak. Bu ülkede yarım saat önce konuştuğumuz insanın bir anda öldürüldüğü haberini alıyorsak, hiçbirimizin can güvenliği yok. Belki de yarın benim haberimi yapacaksınız" dedi.

'YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Trans cinayetlerinin politik olduğunu vurgulayan Soylu, siyasilerin nefret söylemlerine de dikkat çekti: "İktidarın, muhalefetin toplumu bize yönelik kin ve düşmanlığa sevk eden söylemlerinden kaynaklı nefret cinayetleri gittikçe artmaya başladı. Katiller buradan güç alıyor. Halk sürekli nefret söylemleri ile bize karşı kışkırtılıyor. Sürekli saldırılara maruz kalıyoruz. Böyle cinayetler yaşandığında da katiller ya 'kadın sanmıştım' ya da 'beni ilişkiye zorladı' deyip kurtuluyor. Çok küçük cezalar alıyorlar. Bir iki yıl sonra bu insanlar yine bu toplumun içinde elini kolunu sallayarak geziyor. Biz de insanız, yaşamak istiyoruz..."