İzmir'de Sivas Katliamı anması: 35 canın hesabını soracağız

İzmir'de, Sivas Katliamı’da yaşamını yitirenler anıldı. Katliamda ölen Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, "Korkutma, sindirme politikasıyla bizleri susturamazlar. 35 canın hesabını soracağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Sivas Katliamı’nın 28’inci yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, "Her yer Madımak, her yer yanıyor" yazılı pankart açarak, sık sık "Sivas'ı unutma unutturma" ve "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları attı.

Açıklamaya, Sivas'ta katledilen Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok da katıldı.

'SİVAS’IN IŞIĞINI SÖNDÜRMEYECEĞİZ'

Grup adına açıklama yapan Narlıdere Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, katliamın, devlet güçlerinin göz yumması ve ötesinde yönlendirmeleriyle son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi.

Katliamda yer alanlardan sadece çok küçük bir grup haklarında dava açıldığını da belirten Aslan, “Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular. Hiçbir sağlık sorunu olmayan katliamda başı çekenlerden biri olduğu kanıtlanan ve mahkemede hiçbir pişmanlık belirtmeyen Ahmet Turan tamamen hukuksuz bir kararla affedildi. Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı ise hiç bulunmadı” diye konuştu.

Son olarak katliamda yaşamını yitirenlerin unutmayacaklarını vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

“Demokratlar, biz laikler, biz devrimciler, biz yurtseverler asla karanlığa teslim olmayacağız. Kalender'den Koray Kaya'ya Pir Sultan Abdal'dan Hasret Gültekin'e uzanan bu onurlu tarih bizimdir. Ve asla onların yolunu terk etmeyeceğiz. Sivas'ın ışığını söndürmeyeceğiz.”

ALTIOK: CEZASIZLIK MEŞRULAŞTIKÇA DAHA ÇOK KAYBIMIZ OLUR

Aslan’ın ardından konuşan Metin Altıok’un kızı ve eski CHP milletvekili Zeynep Altıok da katliamı unutturmayacaklarını ve toplumsal hafızayı diri tutacaklarını belirtti.

“Bizler Ankara katliamını, Suruç'u, Tahir Elçi cinayetini unutmadık” diyen Altıok, “Gündüz vakti bir kentin göbeğinde 7/24 polis gözetiminde olan bir il binasının basılıp gencecik bir kadının orada katledilmesini de unutmayacağız. Bütün bunlar cezasızlık politikası sebebiyledir. Bu ülkede beğenmediğinin canını almayı kendine görev edinenler teşvik edildikçe, cezasızlık meşrulaştırıldıkça, can almak bu kadar kolay oldukça inanınki daha çok kaybımız olur” şeklinde konuştu.

Katliamın sorumlularından hesap soracaklarını dile getiren Altıok, şunları söyledi:

“Bizim kayıplarımızı önlemek için her şeyden önce sahici bir yüzleşme, sahici bir adalet süreci ve daha da önemlisi vicdanları taş olmuşların karşısında sevgi, iyilik ve merhamet duygularıyla bizim tek yürek olmamızdır. Laikliğe, cumhuriyete ve aydınlık geleceğimize sahip çıkanlar olduğumuz için bunca yıldır hedef alındık. Ama yıldırma politikasıyla ama korkutma, sindirme politikasıyla bizleri böyle susturamazlar. Biz orada öldürülen 35 canın hesabını elbette soracağız.” (DUVAR)