İzmir'de protesto: Burs ve kredilerin kesilmesi kararı iptal edilsin

İzmir'de üniversite öğrencileri, Boğaziçi öğrencilerinin burs ve kredilerinin kesilmesini protesto ederek, kararın derhal iptal edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de üniversite öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan öğrencilerin kredi ve burslarının kesilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak İskelesi önünde düzenlenen açıklamaya çok sayıda öğrenci katılırken, açıklamada "Kayyum rektöre karşı üniversiteyi savunmak suç değildir, kredi burslarımız geri verilsin" yazılı pankart taşındı.

Öğrenciler yaptıkları açıklamada, 1 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan Melih Bulu'yu protesto eden öğrencilerin, KYK burs ve kredilerinin bu ekonomik kriz ortamında birden kesildiğini belirtti.

'ÜNİVERSİTEMİZİ DÜNYAYA REZİL ETMİŞTİ'

Kredi ve bursların kesilmesinin gerekçesinin de öğrencilerin "olaylara" karışması olduğunu belirten öğrenciler, şunları kaydetti:

“O olayları bir hatırlayalım, ne olmuştu? Atanmış Melih, atandığı Boğaziçi'nin tarihine ve saygınlığına resmen hakaret ederek okula yüzlerce polis sokmuş, öğrencileri darp ettirerek gözaltına aldırıp üniversite hocalarının okulla ilişiğini kesmişti. Yalnızca Türkiye'ye değil tüm dünyaya üniversitemizi rezil etmişti. İşte öğrenciler buna tepki gösterdiği için, üniversitesini kayyumun insafına terk etmediği için bugün zaten geçinmekte zorluk çekiyorken şimdi bir de burslarından oldular. Melih Bulu ve siyasi iktidar, tüpçünün hortumladığı Ziraat Bankası'nı da peşine takarak öğrencileri açlıkla terbiye etmeye çalışıyor.”

‘ZİRAAT BANKASI ÖĞRENCİLERİN KREDİ BORCUNUN DEĞİL 750 MİLYON DOLARIN PEŞİNE DÜŞSÜN’

Birçok öğrencinin tek geçim kaynağı olan burs ve kredilerin demokratik eylem hakkını kullandığı için kesilmesinin hukuksuzluk olduğunu söyleyen öğrenciler, “Bugün halkın yarattığı kaynaklar üzerinden Demirören’in şirketlerine ihaleler için geri ödemesiz 750 milyon dolarlık krediler verilirken, Türkiye’nin her yerinde devlet ihalelerini alarak doğayı kâr ve rant uğruna katleden Cengiz Holding’in 422 milyon liralık borcu başta olmak üzere kâr rekoru kıran yüzlerce şirketin borcu silinirken; 5 milyon öğrencinin KYK borcunun silinme talebinin görmezden gelindiği yetmezmiş gibi bir de öğrencilerin burs ve kredileri kesiliyor" ifadelerini kullandı.

Bugün bu hukuksuzluğa karşı seslerini çıkarmak için bir araya geldiklerini vurgulayan öğrenciler, son olarak şunları söyledi:

“Biz her koşulda bildiğimizi söylemeye, sıra arkadaşlarımızın yanında olmaya ve dayanışmaya devam edeceğiz. Bugün geldiği noktada sıkışmışlığını aşamayan ve her türlü hukuksuzluk ve zorbalığa başvuran, öğrenciler için memleketi bir cehennem haline getiren saray rejimi karşısında susmayacağız! Üniversiteyi savunmak suç değildir. Arkadaşlarımızın KYK bursları ve kredilerinin kesilmesine yönelik kararlar derhal iptal edilsin! Ziraat Bankası öğrencilerin KYK bursunun değil, tüpçünün cebe indirdiği 750 milyon doların peşine düşsün.”