İzmir'de Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto eden kadınlar beraat etti

Pınar Gültekin'in katledilmesini İzmir'de protesto eden ve darp edilerek gözaltına alınan kadınlar hakkında açılan davada mahkeme eylemin suç oluşturmadığını belirterek beraat kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Muğla'da 2020 yılında Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için Türkiye'nin birçok ilinde protesto düzenlenmiş, İzmir'de de 'Kadınlar Birlikte Güçlü’nün (KBG) çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Alsancak’ta basın açıklaması yapmak istemişti. Eyleme yönelik polis saldırısı sonucu gözaltına alınan 12 kadın hakkında 2911 sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar ve tehdit" suçlamalarıyla açılan davada karar çıktı.

SAVCI 'SUÇ YOK' DEDİ, BERAAT İSTEDİ

Davanın 47'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmasında mütalaa veren savcı, her ne kadar sanıklar hakkında söz konusu suçlardan kamu davası açılsa da Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 10 Kasım 2015 tarihli kararını hatırlattı. Savcı, “Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasanın 34, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 20, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesinin 21, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 11, Çocuk Hakları Sözleşmesinin 15 ve 2911 sayılı yasanın 3. maddeleri gereğince 'herkesin silahsız ve saldırısız toplanma hakkı' olarak teminat altına alındığından izinsiz de olsa silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma, bu toplantı ya da gösteriye katılma halinde suç oluşturmayacaktır” dedi.

Eğer toplantı ve gösteri yürüyüşü silahsız ve saldırısız gerçekleşip dağılmışsa ortada suç olmadığını belirten savcı, “Sanıkların suç tarihlerinde yapıldığı ve olaysız dağıldığı anlaşılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı ve müştekilere pasif direnişte bulunduğu anlaşılan sanıkların üzerine atılı suçların yasal unsurunun oluşmaması nedeniyle CMK 223/2.a md uyarınca ayrı ayrı beraatlerine” karar verilmesini talep etti. Sanıklardan biri hakkında ise görevli memura direnme suçundan ceza istenildi.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

Dosyanın geldiği aşama ve mevcut delil durumu dikkate alınarak toplanamamış tüm delillerden vazgeçilmesine karar veren mahkeme, iki yıl süren yargılamayı sonlandırdı. Mahkeme kararında, “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet” suçlarının yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verdi. Mahkeme “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan ceza istenen bir sanığa ise 5 ay hapis cezası verilmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Muğla'da Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için Türkiye'nin birçok ilinde protesto düzenlenmiş, İzmir'de de 'Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Alsancak’ta basın açıklaması yaptıkları esnada polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınmıştı. Polisin güç kullanarak gözaltına aldığı 12 kadın hakkında 2911 sayılı" Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla dava açıldı.

Soruşturma aşamasında kadınlar, darp edilmeleri nedeniyle polislerden şikayetçi olurken, davanın iddianamesi incelendiğinde polislerin de darp edildiklerini belirterek, kadınlardan şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Kadınların olay esnasında polis memurlarını "tırmaladığı" ve müşteki polis memurlarının vücutlarının çeşitli yerlerine vurularak darp edildiği iddia edildi. İlk duruşması 20 Ocak 2021 tarihinde görülen duruşma, beraatle sonuçlandı.