İzmir'de kalp-damar ve ortopedi ameliyatları durma noktasına geldi: Malzeme yok

İzmir'de de kalp-damar ve ortopedi ameliyatlarının durma noktasına geldiğini aktaran SES Şube Başkanı Erkan Batmaz, “Bugün halk sağlığı büyük bir tehlike altında. Bu sürecin takipçisiyiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Kurdaki artış ile birlikte ülkede yaşanan ekonomik krizin boyutu da giderek büyüyor. Yeni yılda akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve temel yaşam ürünleri yeni zamlarla karşılaşırken, halkın yaşam ve geçim sıkıntısına eklenen önemli konulardan biri de ”medikal kriz”. Türk Tabipler Birliği (TTB) ve bağlı odaları arka arkaya ellerinde malzeme olmadığı için 81 ilde birçok ameliyatı yapamadıklarını açıklamıştı.

Hastanelerde en fazla beyin cerrahi ve ortopedi alanında tıbbi malzeme tedarikinde sıkıntı yaşanırken, İzmir'deki durum farklı değil. Birçok hastanede medikal malzeme sıkıntısı nedeniyle kalp-damar gibi hayati riskli ameliyatlar yapılamıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz, özellikle son süreçte hastanelerden bu konuda çok fazla geri dönüş olduğunu belirterek, hem ameliyatların ertelendiği hem de bazı ameliyatların durduğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi. Batmaz, “Kalp damar, ortopedi gibi ameliyatların maalesef durma seviyesine geldiği yönünde bilgiler geliyor” dedi.

Erkan Batmaz

'PARASI OLANIN SAĞLIĞA ULAŞTIĞI BİR DURUM SÖZ KONUSU'

Ekonomik krizin derinleşmesi yanı sıra sağlıkta dönüşüm projesinin de bu konudaki etkisine dikkat çeken Batmaz, “Bunların temel noktası bizce sağlıkta dönüşüm projesidir. Sağlıkta dönüşüm projesinin artık son demlerine doğru geliyoruz. Özellikle kamu özel ortaklığıyla oluşan şehir hastaneleriyle sağlık alanının iyice özelleştiği bir durum söz konusu oldu. Maalesef kamu hizmetinin bitirilmeye başlandığı, parası olanın sağlığa ulaştığı parası olmayanın ulaşamadığı bir durum söz konusu” diye konuştu.

'ENFLASYON ORANI, DÖVİZDEKİ DALGALANMA SAĞLIĞI BİTİRME SEVİYESİNE GETİRDİ'

Her yıl sonunda yapılan bütçe görüşmelerinde sağlığa ayrılan bütçenin çok düşük olduğuna değinen Batmaz, “Bütçe görüşmelerinde şunu çok net yaşıyoruz; özellikle sağlığa ayrılan bütçenin çok çok düşük olduğunu ısrarla eleştiriyoruz. Sağlığa ayrılan bütçenin büyük bir kısmı özel hastanelere, ilaç sanayisine bir şekilde aktarılıyor. Bununla beraber hastanelere temel ekipman malzeme alınması için ayrılan bütçenin tabir yerindeyse kuş kadar kaldığı ve özellikle ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği bu süreçte sağlığa ayrılan bütçenin daha da artırılması gerektiği vurgusunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir'deki hastanelerde malzeme konusunda birçok sıkıntı yaşandığını dile getiren Batmaz, “Sağlığa ayrılan bütçede oluşan enflasyon oranı, döviz kurundaki inanılmaz dalgalanma sağlığı bitirme seviyesine getirdi. Artık ulaşılabilir bir sağlık hizmeti maalesef söz konusu bile değil. Ekipman eksikliği ile birçok sorun yaşanıyor. Sadece ameliyatların durması değil birçok hastanede eldiven, damar yolu en temel malzemelerin eksikliği var. İlacın hazırlanması sulandırılması için kullanılan sıvıların eksik olduğu gibi sorunlarla da karşılaşıyoruz” diye belirtti.

'HALK SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA'

Ertelenen ameliyatların hepsinin toplum sağlığına, halk sağlığına bir darbe niteliğinde olduğunu vurgulayan Batmaz, sağlığın ertelenebilir bir sorun olmadığını belirtti. Sürecin takipçisi olduklarını ve sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini vurgulayan Batmaz, son olarak şunları kaydetti:

“Bunlar ertelenebilir şeyler değil. Bugün pandemiyle inanılmaz şekilde biriken kronik rahatsızlıklar, operasyonların hepsi yeni yeni yapılmaya başlanıyordu. Bu kez de malzeme sorunu yaşıyoruz. Dolar artışından dolayı medikaller malzemeleri vermek istemiyor. Verdiğinde dolar artarsa tekrar o malzemeyi yerine getiremiyor. Zaten hastanelerde para yok, malzemeleri borçla alıyorlar. Artık medikaller bu cihazları, ekipmanları vermek istemiyor. Çünkü zarar ettiklerini söylüyorlar. Onların zararı halk sağlığını zarara uğratıyor. Bugün halk sağlığı büyük bir tehlike altında. Bu sürecin takipçisiyiz. Bir an önce sağlıkta dönüşüm projesi durdurulmalı, sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı. Bunun başka çözümü şu an için görünmüyor."