İzmir'de kadınlardan protesto: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İzmir'de KESK'in çağrısı ile bir araya gelen kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamada, “Nasıl ki, KHK’ler ile bizleri ‘sosyal ölü’ haline getirmeyi amaçladılar ise sözleşmenin feshi kadınların ve LGBTİ+’ların öldürülmesine sessiz kalınmaktadır. Nasıl ki, bizler KHK zulmüne boyun eğmedi isek, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz” denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla İzmir'de bir araya gelen kadın örgütleri, hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Karşıyaka Çarşı girişinde düzenlenen açıklamada "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart taşınarak, "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "KHK'lar gidecek biz kalacağız" ile Kürtçe ve Türkçe olarak "Kadın, yaşam, özgürlük/Jin, Jiyan, Azadi" sloganları atıldı.

Polisler, alanda ses cihazı ile müzik yayını yapan kadınlara engel oldu. Kadınlar polisin bu engellemesi üzerine hep bir ağızdan şarkı söyledi.

Kadınlar adına yapılan açıklamada, her gün en az dört kadının katledildiği, kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik, ekonomik her tür şiddetin katlanarak arttığı, erkek faillerin cezasız kaldığı ya da indirim aldığı yargı kararlarının şiddeti özendirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Böyle bir dönemde İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı yasayı etkin uygulamak şöyle dursun, bu sözleşmeden çıkmanın yollarını arayan AKP ve MHP iktidarının, kadınların iradesini ve taleplerini yok sayarak hukuksuzca, bir gece yarısı kararıyla sözleşmeden çekilmeyi tercih ettiği kaydedilen açıklamada, bu tercihin açıktan kadın cinayetlerinin ardındaki politik saikleri de ortaya koyduğu” ifade edildi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULATACAĞIZ'

İstanbul Sözleşmesi'nin emekçilerin örgütü olan KESK'in gündeminde olduğunun altı çizilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edilmesi, tıpkı KHK’ler gibi bir gece yarısı gerçekleşmiştir. Nasıl ki, bizler bir gece yarısı çalışma hakkımızdan edildiysek, sözleşmenin feshi ile kadınların yaşama hakları ellerinden alınmıştır. Nasıl ki, KHK’ler ile bizleri ‘sosyal ölü’ haline getirmeyi amaçladılar ise sözleşmenin feshi kadınların ve LGBTİ+’ların öldürülmesine sessiz kalınmaktadır. Nasıl ki, bizler KHK zulmüne boyun eğmedi isek, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmiyoruz. Nasıl ki, bizler mutlaka işimize geri dönecek isek, İstanbul Sözleşmesi'ni de uygulatacağız.” (DUVAR)