İzmir'de hava kirliliği alarmı: PM10 oranı 6 ilçede ulusal değerlerin üzerine çıktı

İzmir'de, çapı 10 mikrometreden daha küçük olan toz zerreciklerini ifade eden PM10'un yıllık ortalama değerleri, ulusal sınır değerlerin üzerine çıktı.

İzmir'de hava kirliliği alarmı: PM10 oranı 6 ilçede ulusal değerlerin üzerine çıktı
Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Çevre Mühendisi Odası İzmir Şube Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan, hava kirliliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kirleticilerin çok uzun mesafelere taşınabildiğini ve yağış veya yer çekimi etkisiyle çökelerek su, toprak gibi farklı ortamların da kirlenmesine sebep olabildiğine dikkat çeken Selma Akdoğan, “Kentimizde plansız yapılaşma, yeşil alanların yok olması, bu süreçlerle birlikte hava hareketini sağlayacak hava koridorlarının ortadan kalkması, sosyoekonomik faktörlere de bağlı olan kalitesiz yakıt kullanımı, Aliağa bölgesindeki kirletici vasfı yüksek tesisler, kent içerisindeki ve çevresindeki sanayi tesisleri, taş ocakları faktörler kentin hava kalitesini olumsuz etkiliyor" dedi.

İzmir'de hava kirliliği alarmı: PM10 oranı 6 ilçede ulusal değerlerin üzerine çıktı - Resim : 1

'PM10 DEĞERİNİN EN ÇOK AŞILDIĞI İSTASYON MENEMEN'

DHA'nın haberine göre Türkiye genelinde hava kalitesindeki değişim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği' ile takip edildiğini belirten Akdoğan şu bilgileri verdi:

"İzmir'de, çapı 10 mikrometreden daha küçük olan toz zerreciklerini ifade eden PM10'un yıllık ortalama değerleri Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartları ile karşılaştırma yapıldığında verilere göre PM10 değerinin en çok aşıldığı istasyonlar 164 gün Menemen, 75 gün ile Karabağlar ve 64 gün ile Ödemiş istasyonları oldu.

NE YAPILMALI?

Yıllık ortalama azot dioksit değerleri Karşıyaka, Konak ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınırın üzerinde. Binaların kontrolsüz ve plansız yıkımı ile ortaya çıkacak kirleticiler ve asbest maruziyeti öncelikle belediyelerin daha sonra da ilgili bakanlıkların ortak sorumluluğunda. İlgili kurumların denetim süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Sürecin özel yöntemlerle, çalışanlar için kullanılacak özel ekipmanlarla çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde önlemlerinin alınarak gerçekleştirilmesi, oluşan atıkların tekniğine uygun olarak bertaraf edilmesi gerekiyor."

 

 

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)