İzmir'de Gezi Davası için adalet nöbeti: Gezi’nin umudu, hukuksuz kararlarla yok edilemez

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum örgütleri ile hukukçular, Gezi davasında çıkan kararı protesto etmek için "Adalet Nöbeti" eylemi gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada çıkan ceza kararını protesto etmek için "Adalet Nöbeti" düzenledi.

Mimarlar Odası İzmir Şube binasında önünde düzenlenen adalet nöbetine İzmir Barosu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ile HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da destek verdi.

Şube binasına "Gezi davasında verilen hukuksuz kararı, tutuklamaları kabul etmiyoruz" ve "Gezi tutukluları serbest bırakılsın" yazılı pankartlar asıldı. Eylemde, sık sık “Gezî rûmet e, rûmeta xwe biparêz e” (Gezi onurdur, onurunu koru), “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Gezi halktır yargılanamaz” sloganları atıldı.

'KARARI TANIMIYORUZ'

Grup adına açıklama yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı İlker Kahraman, Gezi Parkı davasının karar duruşmasında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi önceki başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay hakkında 18’er yıl hapis cezası verildiğini hatırlattı.

Söz konusu kararı kabul etmediklerini vurgulayan Kahraman, "Arkadaşlarımız Gezi Parkı'nda imar planlarına ve yargı kararlarına aykırı olarak başlatılan inşaat çalışmalarına meslek odalarının temsilcileri ve vekili olarak karşı çıkmışlardır. Anayasal haklarını kullanarak iktidarı yargı kararlarına, Anayasa'ya ve yasalara uygun davranmaya davet ettikleri için hukuka aykırı delillerle, kurmaca iddianamelerle ve yargılama yapılmayan davalarla bu insanları mahkûm edemezsiniz" dedi.

"Hayali senaryolara dayanan suçlamalar, terör, darbe, dış güçlerin oyunu gibi asılsız ithamlar ve tarafsızlığı çoktan tartışmalı hale gelmiş yargısal zorlamalar Gezi Direnişi’nin tarihsel gerçekliğini değiştiremeyeceğini" söyleyen Kahraman, ceza kararının hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığına da ağır bir darbe olduğunu belirtti.

Kararı tanımadıklarını dile getiren Kahraman, "Gezi’nin yarattığı umut, talimatlı ve hukuksuz yargı kararları ile yok edilemeyecek kadar büyüktür. Gezi’nin bütün değerlerini ve arkadaşlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bizler inanıyoruz ki, bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse, gücünü Gezi’nin eşitlikçi, özgürlükçü ve barışçıl birlikteliğinden alacaktır" diye konuştu.

'GEZİ İDAMA MAHKUM EDİLMEK İSTENİYOR'

Nöbet eyleminde Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Aykut Akdemir, düzmece bir senaryo ve olmayan tanıklarla Gezi Parkı eylemlerinin savunucularına ağır cezalar verildiğini belirterek, geçmişteki kanunlarla iş insanı Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasının karşılığının idam olduğunu söyledi.

"Gezi idama mahkum edilmek isteniyor" diyen Akdemir, "Gezi bizim onurumuzdur yargılatmayacağız. Yargılanan arkadaşlarımızın ceza alan arkadaşlarımızın yanında olacağız" dedi.

'BECEREBİLİYORSANIZ MİLYONLARCA KİŞİYİ YARGILAYIN'

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise yargılanan ve cezalandırılanların yalnızca oradaki sanıklar olmadığını ifade ederek, Gezi Parkı eylemlerinde iyiye, güzele dair ne varsa onları yargılamaya çalıştıklarını söyledi.

Yücel, "Biz Gezi'yi asla yalnız bırakmadık. Gezi eylemlerinde sokaktaydık. Eğer Gezi suçsa biz de bu suçun failiyiz. Becerebiliyorsanız milyonlarca yurttaşı yargılayın. Birlikte mücadele anlayışından birlikte hareket etme tarzından, birlikte hareketin sonlarını getireceğinden korkuyorlar. Ama korkunun ecele faydası yok. Korkmaya devam etsinler çünkü sonları çok yakın" diye konuştu.