İzmir'de Danıştay kararına tepki: Haklarımızı siz vermediniz, siz alamayacaksınız

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesini protesto eden kadınlar, "Haklarımızı bize siz vermediniz, siz alamayacaksınız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İstanbul Sözleşmesi Yaşatır İzmir Kampanya Grubu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada "Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazılı pankart taşıyan kadınlar, sık sık "Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz”, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "Katledilen kadınlar isyanımızdır" sloganları attı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, kadın örgütlerinin, İstanbul Sözleşmesi’ne dair verilen hukuksuz feshetme kararının iptaline dair açtığı davanın sonucunun bugün kadın düşmanı erkek yargı tarafından açıklandığını dile getirdi.

‘MEŞRUİYETİ YOKTUR, KABUL ETMİYORUZ’

Kararı kabul etmediklerini vurgulayan kadınlar, "Türkiye'nin 2011 yılında ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilmişti. Biz kadınlar, tek bir adamın verdiği bu kararı tanımadığımızı karar açıklandığı günden itibaren sokaklarda, meydanlarda, iş yerlerinde, üniversitelerde, bulunduğumuz her yerde haykırdık. Birçok kadın örgütü, birçok baro bu hukuksuz karara karşı itirazları yaptı ve mücadelemizi sürdürdük. Bugün verilen kararın iktidar tarafından gerçekleştirilen kadın düşmanı bir hamle olduğunu, yaşamlarımızın ve hak mücadelemizin yok sayılmaya çalışıldığını biliyoruz. Bu sebeptendir ki bizler nezdinde, kadınlar nezdinde, toplum nezdinde bu kararın hiçbir meşruiyeti yoktur, kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HAKLARIMIZI SİZ VERMEDİNİZ, SİZ ALAMAYACAKSINIZ’

Katillere verilen göstermelik cezaları, kadınlara layık görülen şiddet dolu evleri kabul etmediklerini vurgulayan kadınlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözde kutsal aile kurumunu ön plana çıkararak yaşadığımız şiddeti gölgelemenize, LGBTİ’lara yönelik sistemli bir şekilde büyüttüğünüz nefret politikalarına itaat değil isyan ediyoruz! Yaşamını savunmak için özsavunma uygulayan Çilem’i, sokakta yürürken samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’i, katillerini türlü oyunlarla aklamaya çalıştığınız Şule Çet’i, ölmek istemiyorum çığlıklarını duyduğumuz Emine Bulut’u unutmuyoruz. Katledilmesine izin verdiğiniz, koruma sağlamadığınız, katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla buradayız. Yaşamlarımız için mücadele etmeye, sokak sokak örgütlenmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızı bize siz vermediniz, siz alamayacaksınız. Yaşasın kadın dayanışması, İstanbul Sözleşmesi bizimdir.”

Açıklamanın ardından öldürülen kadınların isimleri okundu.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞAM TEMİNATIDIR

Öte yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da açıklama yaptı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin taraf devletlere önleme, koruma, kovuşturma ve politika geliştirme gibi bütünlüklü sorumluluklar yüklediğini belirterek, "Bu ülkede her ay onlarca kadın öldürülüyor onlarca kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunuyor. Devlet mekanizmaları İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamak yerine kadın cinayetlerini makam odalarından izliyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin bu ülkede yaşayan herkesin yaşam teminatı olduğu vurgulanan açıklamada "Bu mücadeleyi bulunduğumuz her noktada sürdürmeye devam edeceğiz. Öldürülen her kadın ve LGBTIQ+ kardeşimiz için İstanbul Sözleşmesi yaşatır demeye devam edeceğiz. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği olarak bize açılan kapatma davasını asla tesadüf olarak görmüyoruz. Ne yaparsanız yapın mücadelemizi geriletemeyeceksiniz. Tarihin tozlu sayfalarına karışacak olan şey İstanbul Sözleşmesi veya derneğimiz değil, bu iktidarın cinsiyetçi politikalarıdır" denildi. (DUVAR)