İzmir'de 'Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu' kuruldu

Platformun açıklamasında, “İnsandan, insanca yaşamdan, insan onurundan, insan haklarından yana olan herkesi bu yolda birlikte yürümeye çağırıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu kuruldu. 6 Şubat günü bağımsız bireylerin, siyasi partilerin, kadın, LGBTİ+, hak ve emek örgütlerinin katılımıyla gerçekleşen çevrimiçi toplantının ardından kurulan platform, Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda platform adına konuşan Meltem Işık, hapishane koşullarının oldukça zor olduğunu ve bu koşulların her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi.

'İŞKENCE VE HAK İHLALLERİ TOPLUMUN VİCDANINDA DERİN YARALAR AÇIYOR'

Mahpusların, çıplak arama, taciz, kaba dayak gibi cinsel ve fiziksel şiddetin yanı sıra kantinlerin pahalılığından gece yarısı koğuş baskınlarına, kitap sınırlamalarından ilaçların verilmemesine, keyfi cezalardan görüş kısıtlamalarına kadar tonlarca hak ihlali ile mücadele ettiğini söyleyen Işık, “Tüm bu olumsuz koşullar, hapishaneye hasta giren ya da orada hasta olanlar için durumu daha da vahim kılıyor elbette. Hasta tutsaklar için hayati önem taşıyan doğru teşhis ve tedavinin hapishane koşullarında yapılması mümkün değilken, bu tutsakların tahliye edilmeleri sürekli engelleniyor, hukuki ve politik tüm girişimler sonuçsuz kalıyor. Biz dışarıdakiler olumlu haberler beklerken içeriden cenazeler çıkıyor” dedi.

Son zamanlarda Aysel Tuğluk şahsında somutlaşan bu işkence ve insan hakkı ihlallerinin toplumun vicdanında derin yaralar açtığını söyleyen Işık, neden hapishanede olduğunu bile unutan Aysel Tuğluk için bir süredir kampanyalar düzenlendiğini, tahliyenin önemi ve aciliyeti için siyasi iktidara seslenildiğini hatırlattı.

'TABUTLARA ÇAKMAK İSTEDİKLERİ ÇİVİLERİ HEP BİRLİKTE SÖKELİM'

İnsan hakları mücadele tarihinin, hapishanelerdeki her türlü sorunun dışarının desteği olduğunda çok daha kalıcı ve çabuk çözüldüğünü gösterdiğini vurgulayan Işık, son olarak şunları kaydetti:

“Biz ne kadar kalabalık ses çıkarırsak duvarların ötesine ulaşma şansımız artıyor. İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı bu günlerde yine, başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm hasta mahpusların tahliye edilmeleri ve tedaviye ulaşmaları için sesimizi birlikte yükseltmeye ihtiyacımız var. Bugün Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformu olarak yola çıktığımızı basın emekçileri aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Öncelikli muradımız geniş bir örgütlülükle yola devam etmek ve ölümleri durdurmaktır. Sokak eylemlerinden sosyal medya kampanyalarına kadar tasarladığımız mücadele ve dayanışma hattımızı katılımlarla zenginleştirmeyi önemsiyoruz. İnsandan, insanca yaşamdan, insan onurundan, insan haklarından yana olan herkesi bu yolda birlikte yürümeye çağırıyoruz. Tabutlara çakmak istedikleri çivileri gelin hep birlikte sökelim. Fazla vakitleri yok. Acele edelim.”

Işık, 11 Şubat Cuma günü saat: 20,00'de yapmayı planladıkları çevrimiçi toplantı için tüm demokratik kamuoyuna çağrıda bulundu. (DUVAR)