İzmir, Manisa ve Hatay'da Gezi anması: Bir kez yaşayan unutamaz

Gezi eylemlerinin yıldönümü dolayısıyla İzmir, Manisa ve Hatay'da Emek ve Demokrasi Güçleri yaşamını yitirenleri anarak "Gezi’nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi Parkı eylemlerinin 8'inci yıldönümünde yaşamını yitirenleri anmak için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada “Umut Bitmez, Karanlık Gider, Gezi Kalır” yazılı pankart taşınarak, sık sık "Her yer Gezi her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları atıldı. Açıklamada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, iktidarın Gezi Parkı direnişini yargılamaya kalktığını hatırlatarak, "Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi’nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz" diye konuştu.

'BİR KEZ YAŞAYAN ÖMRÜNCE UNUTAMAZ, GEZİ UNUTTURULAMAZ'

Son süreçte kamuoyunun gündeminde sıkça yer alan Sedat Peker'in açıklamalarına da değinen Sarı, "Bu iktidar karanlık ilişkileri yüzünden yarattığı pislikle boğuşurken biz tarihin sayfalarında tertemiz, alnı açık bir halk hareketi olarak anılacağız. Umudumuzu yitirelim istediler. Ama bir şeyi unutuyorlar: Gezi başlı başına bu halkın eşitlik, özgürlük, adalet umududur. Gezi yurttaşların kendi kaderini tayin etme iradesi ve kararlılığıdır. Bir kez yaşayan ömrünce unutamaz, Gezi unutturulamaz” ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenler anıldı.



MANİSA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU DA GEZİ'Yİ ANDI

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu da Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Manolya Meydanı'nda gerçekleştirilen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılırken, açıklamada "Gezi şehitleri onurumuzdur" yazılı pankart taşındı. Grup adına açıklama yapan SES Manisa Şube Eş Başkanı Figen Demirel, halkın adaletsizliğe, baskıya, eşitsizliğe ve despotluğa karşı, kazanılmış haklarına sahip çıkmak, onurunu, doğayı, kentini korumak için sokakları doldurduğu Gezi direnişinin üzerinden 8 yıl geçtiğimi söyledi.


Bu mücadelenin iktidarın her türlü ayrımcı ve bölücü çabasına rağmen her kültür, ulus, cinsiyet, din ve mezhepten ezilenlerin birlik olmayı başarmasının ürünü olduğunu kaydeden Demirel, "Bu birleşik mücadele tecrübesi hem geride bıraktığı miras hem de geleceğe ilişkin verdiği mesajlarla tarihe damgasını vurmuştur. Gezi, biriktirdiği enerji ve yarattığı umutla bugünde yaşayan bir ihtimal olmaya devam etmektedir" dedi.

HATAY'DA 2 AÇIKLAMA YAPILDI

Gezi Parkı eylemlerinin 8’inci yılında Hatay’daki emek örgütü, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları dün iki ayrı basın açıklaması yaptı.

İlk basın açıklaması Armutlu Caddesi üzerinde Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan’ın vurulduğu sokakta yapıldı. İkinci açıklama ise Uğur Mumcu Meydanı’nda yapıldı, ardından Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan’ın vurulduğu sokağa yüründü.

Eylemlere HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Eskişehir’de Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz katıldı. İlk açıklamayı kitle adına okuyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Hatay Dönem Sözcüsü Ufuk Akdeniz yaptı.

'GEZİ, SİYASİ İKTİDARIN KABUSU OLDU'

8 yıl önce bugünlerde Taksim Meydanı’nda, Gezi Parkı’nda, Armutlu’da ve ülkenin dört bir yanında eylem yapanların yaşam alanları, insanlık, bilim, hukuk, barışa saldıranlara karşı omuz omuza verdiklerini belirten Akdeniz, “Tüm dünyaya örnek olan, milyonlarca yurttaşın güzel bir geleceğe dair umudunu yeşerten Gezi Direnişi, en zor zamanlarımızda dahi bizlere yaşam enerjisi olurken; iktidarlarının devamı uğruna bütün insani değerleri yok etmeye çalışan siyasi iktidarın kâbusu olmaya devam edecektir” dedi.

“Devletin mafyalaşarak, cemaatlerle iş tuttuğu, her türlü farklı sesin giderek baskı ve şiddetle kısılmaya çalışıldığını” söyleyen Akdeniz, “Yaşamın sesi gürleşiyor ve bir umut iklimi ülkemizi sarıyorsa bu direnişimizin haklılığındandır. Evet, Gezi 8 yaşında! Ahmet Atakan’ı, Ali İsmail’ i, Abdocan'ı katledenlere gerekli cezalar verilmedi” diye konuştu.

'GEZİ’NİN ÖĞRETTİĞİ ŞARKIYI HER YERDE SÖYLÜYORUZ'

İkinci basın açıklamasını katılımcılar adına Kampüs Cadıları Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Fatma Ardıl yaptı. Devletin bütün ayrıştırıcı, ötekileştirici politikalarına rağmen halkların Türkü, Kürdü, Alevisi-Sünnisi, Ermenisi ile yan yana olduğunu belirten Ardal, “Bir olmaktan, umutla, inançla yaşamaktan korkanlara inat bir aradayız. Suruç’tan Taksim’e, Sur’dan Cerrattepe’ye, Cizre’den Ankara’ya, Aliağa’dan Soma’ya omuz omuza Gezi'nin bize öğrettiği şarkıyı her yerde söylemeye devam ediyoruz” dedi.

'KARANLIK GİDER GEZİ KALIR'

“Sizler bizi 3-5 ağaç için nasıl direndiğimizden, Suriye’deki emperyalist işgale karşı mücadelemizden, onur yürüyüşümüzden, 8 Mart'larda direnişimizden iyi bilirsiniz. Gezi bugün hala burada, dimdik ayakta. Karanlık gider Gezi kalır” diyen Arda, açıklamasını, Gezi’yi hiçbir zaman unutturmayacaklarının altını çizerek bitirdi.

Eylemlerde TİP milletvekili Barış Atay ve HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları ile Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ve Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da birer konuşma yaptı.

'OĞLUMU ÖLDÜRENLERE KATİL DEDİM YARGILANIYORUM'

Oğlunun vurulduğu yerde konuşan Emsal Atakan, 8 yıl geçmesine rağmen kimsenin yargılanmadığını belirterek şunları söyledi:

“8 yıldır ciğerim yanıyor. 8 yıldır yaşayıp yaşamadığımı bilmiyorum. Sadece kendi evladım için değil tüm Gezi şehitleri benim evladım, hepsinin acısını yüreğimde hissediyorum. Oğlumu öldürenlere katil dediğim için ben yargılanıyorum. Ne diyeyim katile katil denir. Oğlumu öldürenler de katildir.”

'EVLATLARIMIZ YÜREĞİMİZDE'

Eskişehir’de Gezi eylemlerinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz da oğlunun 38 gün komada kaldığını hatırlattı.

Korkmaz, “Oğlum 38 gün komada kaldı. Görüntülere rağmen davada ne tür cezalar verildiği ortada. Gezi’de yitirdiğimiz evlatlarımız daima yüreğimizde kalacak” dedi.

Etiketler gezi anma İzmir manisa