İzmir Tabip Odası: Aşılamadaki aksamaların faturası sağlık çalışanlarına çıkarılıyor

İzmir Tabip Odası, aşı sürecinde yaşanan sorunlar sebebiyle sağlık çalışanları ve halkın karşı karşıya geldiğini belirtti. İstediği aşıyı olamayan bir kişi, sağlıkçılara hakaret edip kargaşa çıkardı.

Buca 20 Nolu Menderes Aile Sağlığı Merkezi’nde yaşanan olayın ardından sağlık görevlileri kapıları kapattı ve şikayetçi oldu.
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, korona virüsü (Covid-19) aşılama sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle sağlık çalışanları ile halkın karşı karşıya gelme nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Aşılama sürecinde gerek aşı temininde gerekse lojistiğinde yaşanan sorunlardan dolayı aksamalar ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, geçtiğimiz hafta aşıların sağlık kuruluşlarına ulaştırılmasında yaşanan gecikmeler nedeniyle insanların saatlerce aşı kuyruklarında beklediği hatırlatıldı.

Bugünlerde ise aşı temininde yaşanan güçlüklerin, insanların aşı olamadan evlerine dönmelerine sebep olduğu ifade edilen açıklamada, “Aşılama sürecinin başından beri aşı uygulama stratejisinin olmaması, gerekli koordinasyonun sağlanamaması zaman zaman aksamalara yol açmıştır. Bu aksamalarda, sağlık çalışanları ile aşı olmak isteyen vatandaşlar karşı karşıya gelmekte, aşı temini ve uygulama ile ilgili sorunların faturası sağlık çalışanlarına çıkarılmaktadır. İzmir Tabip Odası olarak, bu aksamalar konusunda birçok kez uyarıda bulunmuş ve yaşanabilecek sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekmiştik” denildi.

İSTEDİĞİ AŞIYI OLAMAYINCA GÖREVLİ HEMŞİREYE HAKARET EDEREK KARGAŞA ÇIKARDI

3 Ağustos günü aşı randevusu olmadan Buca 20 Nolu Menderes Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran bir kişinin, istediği aşıyı olma konusunda ısrar ettiği ve görevli hemşirenin aşı randevusu olmadığı için aşının uygulanamayacağını söylemesi üzerine kargaşa çıkardığı aktarılan açıklamada, olayla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“İstediği aşıyı olamadığı için sinirlenen kişi, görevli hemşireye küfür ederek aile sağlığı merkezinde kargaşa çıkarmış, diğer hastaların işlemlerinin ve aşılarının gecikmesine neden olmuştur. Olayın öğrenilmesi üzerine, Oda Başkanımız Dr. Lütfi Çamlı, ASM’de görevli hemşire ile görüşmüş, olay hakkında bilgi almış, geçmiş olsun dileklerimizi ve destek talebimizi iletmiştir. Odamız Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Dr. Serkan Şen, Buca Menderes 20 Nolu ASM’ye giderek, olay hakkında bilgi almış, adli ve idari süreçler hakkında ASM çalışanlarına destek olmuştur. Odamız avukatı Mithat Kara, şiddete uğrayan görevli hemşire ile iletişim kurarak, adli süreç konusunda bilgilendirmiş, tutanakların düzenlenmesi, Beyaz Kod ve şikâyet başvurusu konusunda yönlendirme yapmıştır. Vatandaşlarımızı aşı olmaya teşvik etmeye çalıştığımız bugünlerde, aşı temininde yaşanan sorunlar, aşı uygulama programı ve randevu sistemindeki aksamalar bir an önce giderilmelidir. Sağlık çalışanlarının vatandaş ile karşı karşıya gelmesine engel olunmalıdır.”

'İKİ HAFTADAN BERİ BÖYLE BİR OLAYIN OLACAĞINI TAHMİN EDİYORDUK'

Öte yandan konu ile ilgili ismini vermek istemeyen bir doktordan alınan bilgilere göre iki haftadan beri Covid-19 aşılarının temini ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Gazete Duvar'a konuşan doktor, bugün yaşanan olaya ilişkin şunları aktardı:

“Buca 20 Nolu ASM’de emekli bir polis memuru, kendisinin randevusu yokken aşı olmaya gelmiş. Eşinin randevusu olduğu için aşısı yapılmış ancak kendisine aşı randevusu olmadığı için aşı yapılamayacağını söylemişler. Bunun üzerine bakanın açıklamalarını gerekçe göstererek çıkışmış. Hemşire hanımlarla biraz tartışmışlar ve küfretmeye başlamış. Arkadaşlar ASM’den dışarı çıkarıp kapıyı kapatmışlar. Kapatmasalar olay daha büyük bir şiddet olayına dönecek. Biz bu iki haftadan beri böyle bir olayın başımıza geleceğini tahmin ediyorduk.” (DUVAR)