İzmir Sağlık Platformu: Sorumluları biliyoruz, unutmuyoruz, affetmiyoruz

İzmir Sağlık Platformu, Türkiye'nin salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Sorumluları biliyoruz. Biliyoruz ve unutmuyoruz. Unutmuyoruz ve affetmiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Sağlık Platformu, Covid-19 pandemisinin Türkiye'de ilan edilmesinin ikinci yıl dönümünde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, “Pandeminin ağır sonuçlarının sorumlularını biliyoruz” yazılı pankart ile “Yanyana can cana birlikte başaracağız”, “Yönetemediler, sorumlular hesap vercek” yazılı dövizler taşınarak, pandemide vefat edenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Açıklamada konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Dünya Sağlık Örgütü’nün korona virüsü pandemisini ilan ettiği ve Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı 11 Mart 2020’den bu yana iki yıl geçtiğini belirterek, 14.5 milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer alan Türkiye'nin salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

'UNUTMUYORUZ AFFETMİYORUZ'

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre vefat sayısının 95 bin, gerçek rakamların ise 250 binin üzerinde olduğunu söyleyen Çamlı, “Her biri bir can. Her biri bir insan. Her biri bir anne, bir baba, bir eş, bir dost, bir arkadaş, bir sevgili, bir çocuk. Her birinin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler” dedi.

Salgın döneminde algı yönetimine çalışılarak, “başarı hikayesi” çıkarıldığını ve siyasi rant hedefiyle politikalar üretildiğini ifade eden Çamlı, şunları kaydetti:

“İlk günden beri gerçekleri gizleyen ve çarpıtan, yanlış yürütülen sağlık politikaları hayata geçirildi. Eksik, yanlış, tutarsız salgın yönetimi hayatları karatmaya devam etti. Alınmayan önlemler, uygulanmayan tedbirler ve bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, uzmanlık derneklerinin, sağlık emek örgütlerinin uyarılarına kulak tıkandı. Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen 'Çarklar dönecek, üretim sürecek' ısrarı ile salgın devam etti; destek sermayeye, açlık emekçiye düştü. Salgın tabii ki bitecek. Bu günlere nasıl gelindi kısa özeti budur. Sorumluları biliyoruz. Biliyoruz ve unutmuyoruz. Unutmuyoruz ve affetmiyoruz.”  (DUVAR)