İzmir Sağlık Platformu 4 Aralık'ta miting düzenleyecek

Mücadelelerinin halkın sağlık hakkı mücadelesi olduğunu vurgulayan İzmir Sağlık Platformu, 4 Aralık'ta düzenleyecekleri mitinge tüm sağlık emekçilerini davet etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Sağlık Platformu, 4 Aralık'ta gerçekleştireceği mitinge ilişkin basın toplantısı düzenledi. İzmir Tabip Odası konferans salonunda düzenlenen toplantıya İzmir Sağlık Platformu'nu oluşturan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık- İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED), İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD) yönetici ve temsilcileri katıldı.

'PANDEMİ İLE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI DAHA DA BELİRGİNLEŞTİ'

Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı iyi yönetilemeyen bir pandemi sürecinde ülkemizde yaklaşık üç buçuk aydır her gün yaklaşık 200 kişinin önlenebilir bir hastalıktan vefat ettiğini söyledi. Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin her basamakta yaşamlarını riske atarak özveriyle sağlık hizmeti vermeye çalıştığını söyleyen Çamlı, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin sorunlarının daha da belirginleştiğini söyledi. Çamlı şöyle devam etti:

"Aile sağlığı merkezi çalışanları aslında uzun süredir çalışma koşullarında özlük haklarında ve ekonomik koşullarında ciddi sorunlar yaşıyorlardı. Ancak buna karşı özveriyle işini yapmaya sağlık hizmeti vermeye devam ettiler. Son dönemde bu tür sorunların ortadan kaldırılacağı daha iyi bir aile sağlığı merkezi yönetmeliği çıkacağına dair beklentiler varken 1 Temmuz’da resmî gazetede yayınlanan yönetmelik gerçekten bu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışanların ipini çekti diyebiliriz. Yönetenler, aile sağlığı merkezi çalışanlarının bu ceza yönetmeliğine yönelik itirazlarını haklı ve meşru taleplerini görmezden gelmişlerdir. Biz de buna yönelik olarak 4 Aralık 2021 tarihinde Gündoğdu Meydanı'nda Susmuyoruz, Korkmuyoruz, Vazgeçmiyoruz. Ceza yönetmeliği kabul etmiyoruz, mitingi yapıyoruz."

'YÖNETMELİK İLE KARANLIK SÜREÇ BAŞLADI'

Platform adına basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Funda Müftüoğlu, birinci basamak sağlık hizmeti sunarken boğuştuğu sorunlarına yıllarca çözüm bekleyen aile hekimliği sisteminde, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanıp 1 Temmuz 2021 itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile karanlık bir süreç başladığını söyledi.

Müftüoğlu, "Aile hekimliği sisteminin başladığı 2005 yılından günümüze, sistemdeki yanlışlara, tüm zorluklara rağmen mesleğimize olan saygımız ve görev bilinci içinde bireysel çabalarımızla yürütmeye çalıştığımız koruyucu hekimlik hizmetlerinde kat ettiğimiz yol yok sayılmış, bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipi çekilmiştir. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları yönetmeliğin iptali için 10 Temmuz'da Ankara Ulus Meydanı'nda toplanmış 'mücadelemizin sonuçlanana dek süreceği' vurgusu hep bir ağızdan haykırılmıştır. Sendikalar ve il dernekleri ve bağlı bulunduğu federasyonlar tarafından bakanlığa çağrı yapılmıştır, ancak süreç içinde taleplerimize yanıt alınamamış, bunun üzerine 16 Ağustos ve 27 Ağustos tarihlerinde yönetmeliğin iptali için alınan iş bırakma kararı tüm ülkede büyük katılımla gerçekleşmiştir. Her iki tarihte de birçok ilde aile hekimliği dernekleri, sendikalar ve tabip odalarıyla basın açıklamaları yapılarak bu eylemlere destek verilmiştir" dedi. Müftüoğlu, 4 Aralık'ta düzenleyecekleri mitinge tüm sağlık emekçilerini davet etti.

'MÜCADELEMİZ HALKIN SAĞLIK HAKKI MÜCADELESİDİR'

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ise mücadelelerinin halkın sağlık hakkı mücadelesi olduğunu belirterek, "Aslında, 11 Ekim de 11 Eylül’de 7 Ekim’de 27 Kasım’da sürdürülen mücadele 4 Aralık’ta İzmir Gündoğdu Meydanı'nda tekrardan canlanacaktır. Sadece Aile Sağlığı'nda çalışan arkadaşlarımızı değil, tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımızı da bu demokrasi şölenine bu mücadele coşkusuna çağırmak istiyoruz. İzmir Tabip Odası olarak her zaman hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edecektir" dedi. (DUVAR)