İzmir Barosu’ndan valiliğin açıklamasına cevap: Avukatlar aramaya eşlik etmiş algısı yaratılıyor

İzmir Barosu, Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemi sırasında gözaltına alınan iki kadının çıplak arama iddialarını yalanlayan İzmir Valiliği’ne cevap verdi. Yapılan açıklamada, “İfadeye katılmak üzere Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne giden avukatlar arama yapıldığı gerekçesiyle başlangıçta ifadelerin alındığı İl Emniyet Müdürlüğü binasına alınmamıştır. Valilik tarafından yapılan açıklamada, avukatların arama işlemine başından itibaren eşlik ettiği algısı yaratılmaya çalışılmaktadır” denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’de geçen cuma günü Boğaziçi öğrencilerine destek eyleminde 26 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençlerin darp edildiği ve çıplak aramaya maruz kaldığı iddialarına karşılık İzmir Valiliği bir açıklama yaptı. Valilik çıplak arama ve diğer iddiaları yalanlayarak, yapılan eylemleri ‘yasadışı’ olarak nitelendirdi.

İzmir’de Boğaziçi Üniversitesi eylemleri sırasında gözaltına alınan kişilerin çıplak arandığına dair tartışmalar devam ederken, İzmir Barosu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Süreçle ilgili bilgi verilen açıklamada, "İzmir Valiliği tarafından 06.02.2021 tarihinde web sitesi ve sosyal medya aracılığıyla yapılan açıklama üzerine gözaltına alınan kişilere uygulanan arama işlemlerine dair işbu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. 05.02.2021 tarihinde, yapılan yakalama işlemi ardından gözaltına alınan kişiler sağlık muayenesi sonrasında ifadeleri alınmak üzere gruplar halinde Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürülmüştür. İfadeye katılmak üzere Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne giden avukatlar arama yapıldığı gerekçesiyle başlangıçta ifadelerin alındığı İl Emniyet Müdürlüğü binasına alınmamış, başsavcı ile yapılan görüşmeler sonucunda ve ancak başsavcının verdiği talimat ile içeri girebilmişlerdir. Avukatların içeri girmesinden sonra müvekkilleri ile yaptıkları görüşmelerde iki kadın tarafından kendilerine çıplak arama işkencesi yapıldığı bildirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

‘İDDİA TÜMÜYLE GERÇEK DIŞI’

İzmir Barosu’ndan yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:

"İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklama ve servis edilen görüntülerde, arama işlemine başından itibaren avukatların eşlik ettiği algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu iddia tümüyle gerçek dışı olup çıplak arama işkencesi iddiaları sevk edilen ilk beş kişi arasında bulunan iki kadına ve meslektaşlarımızın şube binasına alınmadığı zamana ilişkindir.

İşkence faili şüpheli kolluk görevlilerinin eşkalleri müvekkil görüşmeleri sonucunda avukatlarınca tespit edilmiş ve haklarında ifadeye katılan avukatlar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.

İzmir Barosu olarak hakikatin ortaya çıkması, insanlık dışı muameleyi uygulayan failler ile olayın üzerini kapatma gayesi güden her bir kamu görevlisinin cezalandırılması için sürecin ve dosyanın yakın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz." (DUVAR)