İzmir Barosu'ndan trans kadınlara saldırıya tepki: Transfobik devlet aklının bir sonucu

İzmir'de trans kadınlara yönelik saldırılara tepki gösteren İzmir Barosu, "Bu saldırının ve transların hiçbir koruma bulamayışının, transfobik devlet aklının bir sonucu olduğunun farkındayız" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Barosu, Alsancak Bornova Sokak ve çevresinde 10 Nisan Çarşamba günü trans kadınlara yönelik bir grup erkeğin saldırısına tepki gösterdi.

"Bu saldırının ve transların hiçbir koruma bulamayışının, transfobik devlet aklının bir sonucu olduğunun farkındayız. Nefretinizle yok saydığınız, ayrıştırdığınız, saldırdığınız, öldürdüğünüz tüm transların; insan haklarını savunmak ve güçlendirmek için buradayız ve mücadelelerine ortağız" ifadelerinin yer aldığı İzmir Barosu'ndan yapılan açıklama şöyle: 

"10 Nisan gecesi saat 22.00 sularında Bornova Sokak’a 50 metre mesafede başka bir sokakta, 10-15 kişilik bir grup erkek, o sırada arkadaşlarının geçirdiği titremeli krizin nedeninin, trans kadınlar olduğunu iddia ederek onlara saldırmıştır. İsabet etmesi halinde ciddi hayati risk yaratacak büyüklükte taşları ve kırık cam şişeleri, trans kadınların üzerine fırlatan saldırganlar daha sonra o sırada kuaförden çıkmakta olan ve rastgele hedef aldıkları bir trans kadını yere yatırarak ağır bir şekilde darp etmiş ve üzerindeki tüm kıymetli eşyaları da alarak kişiyi yağmalamıştır. Aynı grup, aynı gece transların yaşadıkları evleri ve güvenlik kameralarını da taşlamışlardır. 

Saldırının gerçekleştiği yer, Alsancak Polis Merkezine yaklaşık 400 metre, polisin sürekli beklediği noktalara 100 metre uzaklıkta olup sokağın kendisi, bekçilerin sürekli devriye gezdikleri bir sokaktır. Saldırının gerçekleştiği sokakta hukuka aykırı şekilde sistematik arama ve GBT sorgusu yapan kolluk kuvvetleri ile gece markete giderken bile translara sırf varoluşları sebebiyle saldıran bekçilerin 10-15 kişi tarafından uzun süre gerçekleştirilen bu saldırıdan haberdar olmamaları mümkün değildir. Bekçi ve kolluğun, saldırıya uğrayan kişinin trans bir kadın olması sebebiyle müdahale etmediği açıkça ortadadır.

Bu saldırının ve transların hiçbir koruma bulamayışının, transfobik devlet aklının bir sonucu olduğunun farkındayız. Nefretinizle yok saydığınız, ayrıştırdığınız, saldırdığınız, öldürdüğünüz tüm transların; insan haklarını savunmak ve güçlendirmek için buradayız ve mücadelelerine ortağız.

İzmir Barosu olarak soruşturmayı ilk andan itibaren yakından takip ettiğimizi bildirerek, bir kişi daha eksilmemek, nefret saldırıları sonucunda bir insanı daha yitirmemek için sokaklarda güvende yürüyeceğimiz günlere kadar mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Bir kez daha tekrarlıyoruz: Trans Hakları İnsan Haklarıdır, Translara Yönelik Nefret Saldırıları Politiktir!"

 

Etiketler izmir izmir barosu