İzmir Barosu'ndan Adalet Bakanlığı'na yanıt: Laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız

İzmir Barosu, Adalet Bakanlığı'nın adliyede mescit ve Kur'an kursu açılmasıyla ilgili açıklamasına yanıt verdi: "Laikliğin ne olduğunu hiç anlamamışsınız."

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Adalet Bakanlığı'nın "Ankara Adliyesinde çalışanlardan gelen talepler üzerine yaz Kur’an Kursu açılması kararı almıştır. Açıklamalardaki üslup ve muhteva, 28 Şubat’ın ilkel, haksız, hukuksuz, zorba ve dayatmacı zihniyetinin Ankara ve İzmir Barolarında canlılığını hâlâ koruduğunu göstermektedir" açıklamasına yanıt veren İzmir Barosu, "Laikliği itikadınıza göre eğip bükerek tüm inançlara eşit mesafede durulması gereken adliyelerde; mescitler, kurslar açarak yarattığınız mahalle baskısına tepkimiz. Kınadığımız; veliler ya da çocukları değil" şeklinde açıklama yaptı.

ADALET BAKANLIĞI: ÇALIŞANLARDAN GELEN TALEP ÜZERİNE KURS AÇILDI

İzmir ve Ankara baroları, Ankara Adliyesi'nde görev yapan hakim, cumhuriyet savcısı ve personel ile çocukları için adliye merkez bina mescidinde 27 Haziran tarihinden itibaren Kur-an Elifbası, Sureler ve Dini Bilgiler kursu açılmasına ilişkin yazılı açıklama yaparak tepki göstermişlerdi. Baroların açıklaması sonrası Adalet Bakanlığı konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu ve herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğu belirtilen açıklamada, "Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Hukuk devletinde laiklik ilkesi din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. Kur’an-ı Kerim öğretimi Anayasa ve yasalarımızın güvencesi altındadır. 5 bin civarında personelin bulunduğu Ankara Adliyesinde çalışanlardan gelen taleplerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bildirilmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı yaz Kur’an Kursu açılması kararı almıştır. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ankara ve İzmir Barolarının ideolojik yorumları ile değil Anayasa ve yasalara göre yönetilmektedir ve yönetilmeye de devam edecektir" denildi.

İZMİR BAROSU: ELBETTE YARGILANACAKSINIZ

Söz konusu açıklamaya İzmir Barosu'ndan cevap geldi. "Laikliğin Ne Olduğunu Hiç Anlamamışsınız" başlıklı yazılı açıklama yayınlayan İzmir Barosu, "halkın zorba ve dayatmacı zihniyete kimin veya kimlerin sahip olduğunu çok iyi bildiğini" belirtti. Baro açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Laikliği itikadınıza göre eğip bükerek tüm inançlara eşit mesafede durulması gereken adliyelerde; mescitler, kurslar açarak yarattığınız mahalle baskısına tepkimiz. Kınadığımız; veliler ya da çocukları değil, adliye binasında Kuran kursu açan sizlersiniz. Din sömürüsü yaparak, darbecilikle suçlayarak halkla bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyorsunuz. Başaramazsınız. Bu halk; haksız, hukuksuz, zorba ve dayatmacı zihniyete kimin sahip olduğunu çok iyi bilir. Biz hiç darbeci olmadık. Darbeciliği, kendinizde ve tabi olduğunuz zihniyette arayın. Sizin kural, hukuk tanımazlığınızın aksine, bizim bağlı olduğumuz evrensel hukuk ilkeleri; sizin siyasal İslam özleminize karşı, cumhuriyet değerlerimiz var. Şunu da hatırlatalım adınızın başında Cumhuriyet Başsavcılığı olunca, suç işleme özgürlüğünüz olmuyor. Suç işleyen herkes gibi, sizler de elbet yargılanacaksınız." (DUVAR)